Casper Duin en Dominic Schijven 9-9-2018
De gemeenten willen voor 2019 gezamenlijk jeugdbescherming en -reclassering inkopen. Zoals het er nu voorstaat is er in 2019 geen jeugdbescherming meer voor 25 Noord-Hollandse gemeenten, waaronder Alkmaar en Hoorn. De gemeenten en de drie grootste gespecialiseerde zorginstellingen De William Schrikker Groep, Het Leger des Heils en De Jeugdgezinsbeschermers kunnen het niet eens worden over de tarieven.
Op maandag 3 september jongstleden verstreek de eerste inschrijftermijn. De drie bovengenoemde instellingen hebben zich op dit moment niet aangemeld. Naar nu blijkt, zijn er in totaal twee aanmeldingen geweest van gecertificeerde instellingen: Jeugdzorg Amsterdam voor de Kop van Noord-Holland (Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen) en Briedis voor Gooi & Vechtstreek. Een aantal regio’s heeft op dit moment dus geen inschrijvingen.
PvdA’ers Katinka Kerssens en Gijsbert van Iterson Scholten uit Alkmaar verdiepten zich in de materie. Kerssens zit met haar werk bij de GGZ dichtbij het vuur. ,,We zitten er als pitbulls bovenop’’, zegt ze over zichzelf en collega Van Iterson Scholten.
Kerssens en Van Iterson Scholten zien de huidige patstelling als slechts een fase van onderhandelingen, maar betreuren dat het zo moet lopen. Het is ook niet de eerste keer. Vorig jaar kwamen de gemeenten er in eerste instantie ook niet uit met zeven andere jeugdzorginstellingen. De tarieven zijn toen redelijker gemaakt naar aanleiding van een rapport van adviesbureau Berenschot.
Het probleem is in 2015 ontstaan. Toen werd de zorg gedecentraliseerd, gemeenten werden vanaf dat moment verantwoordelijk voor de zorg in het eigen gebied. Kerssens: ,,Het doel was om de zorg meer op maat te maken, simpeler en lichter waar het kan. Inhoudelijk gaat dit goed maar er is sprake van een aanbestedingswaanzin als het gaat om tarieven en wijze van administreren. Elke regio huurt een bureau in om tot inkoopvoorwaarden te komen, dit geeft enorme verschillen’’
Volgens Van Iterson Scholten krijgen de zorgaanbieders al jaren niet genoeg geld van de gemeenten om de kosten te dekken. ,,’Reële kostprijzen’ zijn in Noord-Holland niet overgenomen. In plaats daarvan is het gewogen gemiddelde genomen van wat de aanbieders eerder van de verschillende gemeenten kregen voor verschillende vormen van zorg.’’
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten