Den Helder - De komende jaren moet de gemeente Den Helder flink in de buidel tasten om het onderhoud van de haven weer op peil te brengen.
Arie Booy 16-5-2018
,,We hebben geen alternatief”, zegt wethouder Edwin Krijns. ,,Als we niet bijspringen, kun je er op wachten dat er straks een stuk kade in het water zakt. In september moet de gemeenteraad een besluit nemen over een krediet van zeven miljoen euro. Maar dat zal niet de laatste keer zijn dat er geld nodig is. We denken dat er de komende jaren telkens een paar miljoen bijgespijkerd moet worden.”
Tegenslag
Havendirecteur Jacoba Bolderheij: ,,Deze kosten zouden er ook geweest zijn als het havenbedrijf niet verzelfstandigd was. De onderhoudsopgave maakte deel uit van de verzelfstandiging. Veel informatie moest bijeen gezocht worden. De onderhoudsstaat van sommige kades was schrikken. Hier en daar is sprake van achterstallig onderhoud. Op andere plekken is er tegenslag. De metaaletende bacterie waar de Koopvaardersschutsluis last van heeft, vreet ook aan kadeconstructies onder de waterlijn. Als je die zaken moet aanpakken praat je niet over tonnen, maar direct over miljoenen euro’s.”
Provincie
De gemeente is al geruime tijd in overleg met de provincie die als tweede aandeelhouder van Port of Den Helder kan aanschuiven.
Krijns: ,,Het provinciebestuur wil geld bijdragen voor ontwikkeling van de haven, maar wenst niet mee te betalen aan het wegwerken van achterstallig onderhoud. Dat betekent dat Noord-Holland wel kan investeren in havenuitbreiding richting Harssens.”
Volgens Bolderheij is er momenteel geen goede balans tussen de kosten en de baten: ,,Onze onderhoudsopgave is groter dan de verdiencapaciteit. Daar zijn verschillende oorzaken voor. De lagere olieprijs uiteraard, maar ook het uitblijven van klanten voor Kooypunt en Kooyhaven. We zijn verplicht grond af te nemen van het consortium dat de haven heeft aangelegd. We hebben altijd gezegd dat er tijd nodig is, maar de eerlijkheid gebiedt te vermelden dat we er natuurlijk op gerekend hadden al een aantal percelen verkocht te hebben.”
De havenwethouder en directeur hebben hun hoop gevestigd op de nabije toekomst: ,,Die windmolenparken voor onze kust zitten er aan te komen. Het is nu zaak de paar jaar te overbruggen tot de bedrijvigheid voor de deur komt te liggen. De haven is te belangrijk voor de regio om te zeggen: laat maar zitten.”
Boterham
Hij vervolgt: ,,We zijn een provinciestad, maar hebben een grote zeehaven, een luchthaven en een ziekenhuis. Voorzieningen die regionaal zijn. Veel inwoners van de Kop van Noord-Holland verdienen hier hun boterham. Daarom is het ook logisch dat in het investeringsprogramma De Kop Werkt geld geoormerkt is voor het havengebied.”
Bolderheij verwacht dat in de loop van dit jaar ook keuzes gemaakt gaan worden: ,,We denken er over bepaalde locaties - zoals Westoever - terug te leveren aan de gemeente.”
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten