De rioolwaterzuivering in Den Helder gaat ook dienen als zonne-energiecentrale, net als twaalf andere zuiveringen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).
Ed Dekker 8-5-2018
In 2020 worden er op Oostoever zo’n zesduizend panelen geplaatst. De opbrengt is voor eigen gebruik. Aan het plan wordt gewerkt. ,,Op het oog is het aangrenzende slibdepot. Dit terrein verpachten wij momenteel. Wij zijn in overleg”, zegt Ron de Vries van het waterschap.
Dertien zuiveringen in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal krijgen ruim 70.000 panelen op hun terrein. ’Warmenhuizen’ is de eerste. Waterschapsbestuurder Ruud Marshall en afdelingshoofd Noor Ney plaatsten daar gistermorgen met enig officieel vertoon een zonnepaneel. In 2020 moet het laatste park zijn aangelegd.
Alle opgewekte elektriciteit is voor het waterschap zelf. Op twee na (Schiphol-grondbedrijf en Tata Steel) is Hollands Noorderkwartier de grootste energieverbruiker in Noord-Holland. In 2025 wil het schap volledig op ’groene’ energie draaien en daarmee het klimaat niet langer belasten.
Om ’klimaatneutraal’ te worden, investeert HHNK 59 miljoen euro, per inwoner 80 cent per jaar extra. De zonneparken slokken daarvan 35 miljoen euro op. De eerste 650.000 euro is voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Warmenhuizen.
De tweeduizend panelen van fase één in Warmenhuizen leveren jaarlijks 500.000 kilowattuur elektra op, het verbruik van 150 huishoudens. Voor deze eerste fase is een stevige rijkssubsidie beschikbaar. Uit de SDE-pot (Stimulering duurzame energie) komt in vijftien jaar tijd maximaal 800.000 euro, meer dus dan de investering. Dankzij deze bijdrage is die na twaalf jaar terugverdiend. Haags geld voor de volgende 6200 panelen in Warmenhuizen is onzeker. In het najaar is de nieuwe verdeelronde.
De cijfers zijn illustratief voor alle komende zonneparken.
Met volgend jaar 8200 panelen in Warmenhuizen moet het waterschap opgewekte stroom opslaan. HHNK-projectleider Johan Jonker: ,,Niet alles kunnen we dan direct kwijt. De beste methode voor opslag is nog in onderzoek. We denken aan accu’s.” De 8200 panelen leveren de helft van alle energie die de zuivering in Warmenhuizen nodig heeft.
De Koog
Eind mei worden de vier volgende zonneparken aanbesteed: in De Koog (8150 panelen; hier doen ook gemeente en leverancier Texel Energie mee), Den Oever (930), Middenmeer (6470) en Schagerbrug (7100). De zuivering Beverwijk krijgt dit jaar 940 zonnepanelen.
In 2019 volgen Ursem (5500), Wervershoof (19.150), Heiloo (3890), Katwoude (920) en Zuidoostbeemster (2090); in 2020 ook Zaandam (vergelijkbaar met Den Helder). Blijven er twee over. Alkmaar verdwijnt, Oosthuizen bouwt eerst nieuw.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
En wie betaalt de subsidie?
Elk huishouden met zijn energierekening!!!!!!!!
Een reactie posten