Noord-Holland investeert in zonnepanelenfabriek Energyra

Datum:
  • maandag 2 april 2018
  • in
  • Categorie: , ,
  • Noord-Holland investeert in zonnepanelenfabriek Energyra: eerste zonnepanelen rollen eind 2018 van de band

    29-3-2018
    De zonnepanelenfabriek van Energyra komt er definitief. Met de ondertekening van een contract met het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland en internationale investeerders is de laatste stap gezet.
    Op het provinciehuis zijn vandaag (red. 28 maart) de laatste handtekeningen gezet waarmee de komst van de zonnepanelenfabriek definitief geworden is en de productie eind 2018 kan starten. Inmiddels is echter al de bouw gestart van de benodigde productiemachines (red. afkomstig uit Nederland, Duitsland en Italië) en wordt het bestaande bedrijfspand van 8.500 vierkante meter in Zaandam klaar gemaakt voor de huisvesting van de geautomatiseerde modulelijn. De fabriek is naar verwachting eind 2018 gereed. De eerste zonnepanelen rollen dan ook eind dit jaar van de band.
    De redactie van Solar Magazine publiceerde afgelopen najaar al een interview met Energyrawaarbij het bedrijf stelde in het voorjaar van 2018 met het produceren van zonnepanelen in Zaandam te willen starten. Slechts de due diligence-fase, vrij vertaald het ‘boekenonderzoek’, moest destijds nog met succes doorlopen worden om de fabriek te kunnen openen. Dat boekenonderzoek is nu – weliswaar met enige vertraging – afgerond en dankzij geld van de oprichters, overheid, de Rabobank en van buitenlandse financiers is het benodigde kapitaal  opgehaald. De financial closing is met de ondertekening van het contract met de provincie vandaag formeel afgerond.
    De fabriek gaat jaarlijks 350.000 zonnepanelen - oftewel circa 100 megawattpiek aan zonnepanelen - produceren. Het gaat zowel om mono- (red. Medusa geheten, 315 wattpiek per stuk) als poly- (red. Pandora geheten, 295 wattpiek per stuk) kristallijn siliciumzonnepanelen met achterzijdecontactcellen. Deze zogenaamde metal wrap through (MWT)-technologie die gebruikt wordt is van origine een uitvinding van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Groot pluspunt is dat de panelen lood-, tin- en fluorvrij zijn en dat is tevens een wereldwijd unicum.
    Een partner, die nog niet met naam genoemd mag worden, gaat in Europa speciaal voor Energyra zonnecellen produceren met een rendement van 18,5 tot 22 procent. ‘Wij kiezen voor p-type kristallijn siliciumzonnecellen. Het gaat om achterzijdecontactcellen op basis van de PERC-technologie (red. Passivated Emitter Rear Cell)’, duidt John van Laarhoven, chief technology officer van Energy. ‘Deze zonnecellen hebben leiden in eerste instantie tot zonnepanelen met een vermogen van 315 wattpiek. De zonnecelproductie zal via een roadmap in samenwerking met de leverancier uitgebouwd worden naar een efficiency van 24 procent en zonnepanelen met een vermogen van 340 wattpiek. In het eerste jaar zullen wij dus mono(red. Medusa geheten) en polykristallijne (red. Pandora geheten) zonnepanelen gaan vervaardigen die opgebouwd zijn uit 60 PERC-zonnecellen.’
    Via letters of intent en afnamecontracten raakte is de eerste 100 megawattpiek aan zonnepanelen uit de fabriek in Zaandam zal komen al uitverkocht. Zo is er met een Nederlandse klant een leveringscontract voor 30 megawattpiek. ‘Er zullen 50 tot 60 werknemers in dienst zijn’, aldus oprichters Bert Schouws, chief financial officer, en Daniël Kuijk, chief marketing officer. ‘In het eerste jaar denken wij toe te komen met zo’n 35 mensen. Zij zullen in 3 ploegen en gedurende 5 dagen zonnepanelen produceren. Zodra wij overstappen op het 7 dagen per week en 24 uur per dag produceren van zonnepanelen kunnen wij met 5 ploegen 135 tot 140 megawattpiek uit iedere productielijn halen. Daarmee zouden wij met 2 productielijnen al op een jaarlijkse capaciteit van rond de 300 megawattpiek uitkomen.’
    Solar Magazine

    2 reacties :

    Anoniem zei

    Aan de functieomschrijvingen te zien heeft men het al aardig hoog in de bol. Bij een bedrijfje van 35 man is een:

    chief technology officer gewoon een ontwerper of tekenaar
    chief financial officer een boekhouder
    chief marketing officer een verkoper

    Maar het meest verontrustende is dat de Provincie NH deelneemt.
    Betekent niets anders dan dat men daar voorstander is van zonneweides, wat weer een marketing-woord is voor het volplempen van groene polders met glimmende panelen.


    Kapitein Rob zei

    Vorig jaar sloot de laatste zonnepanelen fabriek in Duitsland, in de plaats Freiburg - Zwarte Woud; het groen gelovige centrum van Duitsland. Kon niet uit; teveel concurrentie - en nu gaat deze door Noord-Holland gesubsidieerde werkplaats het beter doen? Lijkt sterk op een herhaling van zetten a la Darwind/Kooijhaven wat een volkomen mislukking was/is!?
    Lekker groen/duurzaam interessant doen van ambtenaren/politici die het managertje spelen, om politieke werkgelegenheid/banen zeker te stellen door ons belastinggeld te verbrassen en te verbranden.

    Een reactie posten