Rob Scholte vraagt premier Rutte ontruiming museum Den Helder tegen te houden

Datum:
  • woensdag 28 maart 2018
  • in
  • Categorie: ,
  • Den Helder - Kunstenaar Rob Scholte heeft in een open brief aan minister-president Mark Rutte gevraagd te bemiddelen om de dreigende ontruiming van zijn Rob Scholtemuseum in Den Helder - inclusief de woning waar Scholte met zijn gezin woont - te voorkomen.
    28-3-2018
    In de brief geeft Scholte aan dat de gemeenteraad in 2016 unaniem de voorkeur gaf aan verkoop van het voormalige postkantoor aan de Middenweg aan Scholte, maar dat burgemeester en wethouders ’geen goede wil’ hebben getoond om de verkoop te realiseren, ’ondanks mijn eerste recht van koop’. ’Liever verkocht de gemeente het gebouw in een dubieuze tenderprocedure aan een zakelijk partner van de inmiddels afgetreden wethouder en startte men de ene na de andere gerechtelijke procedure om mij, mijn gezin en het museum uit het gebouw te krijgen.’
    De jongste rechtszaak won de gemeente, Scholte moet het postkantoor uiterlijk 13 april bezemschoon opleveren. Tegelijkertijd loopt er nog een bodemprocedure over de status van Scholtes eerdere afspraken met de gemeente. Volgens de kunstenaar kan het dus zo zijn dat het museum straks ontruimd wordt, maar achteraf zal blijken dat dit onterecht is.
    Scholte vraagt Rutte daarom te bemiddelen bij burgemeester Koen Schuiling: ’Nu wil ik u vragen of u als VVD’er en minister-president niet een goed woordje voor mij, mijn gezin, het museum, mijn assistenten en vrijwilligers wilt doen bij uw partijgenoot de burgemeester van Den Helder. U zou hem kunnen vragen de beslissing om ons te ontruimen uit te stellen tot de rechter ub de bodemprocedure heeft uitgemaakt wie van ons gelijk heeft.’
    De volledige tekst van de open brief:
    ________________________________________________
    ’Geachte Mark Rutte,
    Deze Open Brief schrijf ik aan u, want u bent de minister-president van mijn land, Nederland, en ook VVD’er.
    Een korte inleiding over wie ik ben en hoe ik in Den Helder terecht ben gekomen.
    Als kunstenaar vertegenwoordigde ik mijn Nederland op de Biënnale van Sao Paulo en Venetië en op de documenta.
    Zeven jaar was ik hoogleraar aan de Universiteit van Kassel.
    In vijf jaar voltooide ik een enorm grote wand- en plafondschildering in het nagebouwde koninklijk paleis Huis Ten Bosch te Nagasaki.
    Ik had solo’s in Museum Boijmans-Van Beuningen en Museum De Fundatie.
    Mijn CV aan tentoonstellingen in binnen en buitenland is vele pagina’s lang.
    Door een autobom aanslag in 1994, in hartje Jordaan, verloor ik mijn beide benen.
    Ik woon met mijn vrouw Lijsje en onze twee kinderen Lotus en Anaïs, die het gymnasium volgen in Alkmaar, in het oude postkantoor te Den Helder en ook heb ik daar mijn studio.
    In 2013 opende ik ook daar mijn museum, dat ik uit onverholen ijdelheid het Rob Scholte Museum noemde.
    We zijn alle dagen van de week open, behalve op maandagen.
    We ontvangen geen subsidies, betalen alles zelf en danken daarvoor onze vrijwilligers en last, but not least de gemeente Den Helder, die ons dit gebouw heeft willen verhuren en laat gebruiken.
    Jammer genoeg zijn er problemen gerezen met de gemeente.
    Met name met de burgemeester Koen Schuiling, die het museum tot dusver nog nooit heeft willen bezoeken, maar wel op alle mogelijke manieren de voortgang heeft geblokkeerd.
    Hij heeft zelf nooit met mij willen spreken, maar wel sprak ik vier verschillende wethouders over mijn dossier.
    Zonder positief resultaat.
    De gemeenteraad heeft in 2016 unaniem besloten, dat het hun voorkeur had het gebouw aan mij te verkopen.
    Tot mijn spijt is van B&W zijde geen goede wil getoond om de verkoop te realiseren, ondanks mijn recht van eerste koop.
    Liever verkocht de gemeente het gebouw in een dubieuze tender procedure aan een zakelijk partner van de inmiddels afgetreden wethouder en startte men de ene na de andere gerechtelijke procedure om mij, mijn gezin en het museum uit het gebouw te krijgen.
    Dat leek in eerste aanleg niet te lukken, omdat het zo kon zijn, dat ik huurbescherming had en daarom in een bodemprocedure zou moeten worden uitgemaakt, wat de status is van onze afspraken.
    De burgemeester liet het er niet bij zitten, spande een spoed-appèl aan tegen het vonnis.
    Twee weken geleden oordeelde het Hof van Justitie te Amsterdam in een arrest, dat ik het museum binnen dertig dagen moet ontruimen, evenals mijn woning en studio, en leeg en bezemschoon moet opleveren.
    Tegen dit vonnis is geen beroep mogelijk.
    Inmiddels zijn 13 dagen verstreken. De einddatum is 13 april, dan moeten wij hier weg zijn.
    Dat is niet eerlijk, omdat de bodemprocedure, op 21 maart, de dag van de verkiezingen, van start is gegaan en het vonnis tot ontruiming deze uitkomst niet wil afwachten.
    Het zou dus kunnen zijn, dat de uitzetting illegaal is en dat ik en mijn gezin hier met recht en titel verblijven.
    Onze contracten zijn nog steeds geldig en blijven dat ook tot de bodemprocedure uitgemaakt heeft wie gelijk heeft, de gemeente of wij.
    De verhuizing van een goed lopend museum en studio – 5 april opent mijn tentoonstelling in de kathedraal van Antwerpen, mijn huis met schoolgaande kinderen, mijn zoon midden in zijn eindexamen – is een enorm project, dat eenvoudigweg niet in vier weken te realiseren valt.
    Ook omdat er geen vervangende ruimte is aangeboden of gevonden, waar we ons leven voort zouden kunnen zetten.
    Nu wil ik aan u vragen, of u als VVD’er en minister-president niet een goed woordje voor mij, mijn gezin, het museum, mijn assistenten en vrijwilligers wilt doen bij uw partijgenoot de burgemeester van Den Helder.
    U zou hem kunnen vragen om de beslissing om ons te ontruimen uit te stellen tot de rechter in de bodemprocedure heeft uitgemaakt, wie van ons gelijk heeft.
    Dat bespaart niet alleen ons, maar ook de gemeenschap enorm veel geld vanwege de aan mij terug te betalen schade als uiteindelijk zou blijken, dat de rechter ons gelijk geeft en de ontruiming illegaal heeft plaatsgevonden.
    Het moet toch mogelijk zijn om ons een eerlijke behandeling geven.
    Ik wil u bij voorbaat danken voor de moeite van dat ene telefoontje, waarin u burgemeester Schuiling vraagt het recht zijn beloop te laten hebben in plaats van voorbarig te ontruimen.
    Ik wil met mijn verzoek aan u veroorzaken, dat de grondrechten van mijn familie en mij niet moedwillig worden geschonden en voorkomen, dat de ontruiming uitloopt op een confrontatie.
    Het is tenslotte sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen, dat een museum zonder pardon en zonder de uitkomst van rechtszaken af te wachten incluis kunstenaarsstudio en woning werd ontruimd.
    Ik hoop, dat u zich, in het belang van de schoonheid, het recht en de waarheid, zult inzetten om het door mij bedoelde resultaat te garanderen.
    Met vriendelijke, maar ernstige groet,
    Rob Scholte’
    __________________________________________

    Noordhollands Dagblad

    2 reacties :

    Anoniem zei

    Goed zo Rob. Je hoort hier!

    Anoniem zei

    Rob heeft helaas te maken met een stugge Groningse burgemeester (VVD) die samen met een verdwenen wethouder de hakken in het zand zet en niet voor rede vatbaar is.Ondanks dat er een bodemprocedure loopt willen ze hem er toch uitzetten. Het zou fair zijn om deze bodemprocedure af te wachten, maar nee....Stel dat Scholten de bodemprocedure wint dan gaat dat de Gemeente Den Helder vast een paar miljoentjes kosten. Verbazend dat een CDA wethouder aan uitzetting meewerkt. Deze heer Kos heeft het over een gesloten boek maar het BOEK dat vol mededogen en lijdzaamheid en begrip vol staat dat heeft hij dan ook geslotenm? w.

    Een reactie posten