De gemeenteraad van Schagen is vóór de bouw van de nieuwe Pallasreactor in Petten.
Kees Groen 19-1-2018
Volgens planning zal deze in 2026 gereed zijn.
Dit is niet zeker, er zijn vele hobbels te overwinnen. Het betreft ingewikkelde vergunningen, hoge investeringen en de expertise van ontwerp en bouw is schaars.
Veelzeggend is dat de ontwerper uit Argentinië komt.
Isotopen
Het doel van Pallas is om isotopen te maken voor medische diagnose en behandeling. De belangrijkste isotoop is Molybdeen 99, die nu in Petten wordt geproduceerd en die ook voor Pallas de belangrijkste is: daar zit de business, 35 miljoen behandelingen jaarlijks, wereldwijd.
Pallas wil ook andere isotopen produceren. Maar deze worden nu al voldoende door andere producenten gemaakt en leveren veel minder inkomsten op; het aantal behandelingen is veel kleiner dan die met Molybdeen 99. Het gaat dus om Molybdeen 99, nu en in de toekomst. In 2009 ontstonden hiervan tekorten omdat twee reactoren waren stilgelegd, waaronder Petten. Dat mag niet meer gebeuren, daar is iedereen het over eens.
Lighthouse
De afgelopen week werd in het dorpshuis van Sint Maartensbrug een presentatie gegeven door ’Lighthouse’. Dit is een initiatief van ASML en IRE om Molybdeen 99 te produceren. Niet via een reactor, maar op basis van een elektronenbundel. Hierbij ontstaat geen zwaar radioactief reactor-afval dat honderdduizenden jaren veilig moet worden opgeborgen.
Lighthouse wil in 2022 gaan produceren. Met slechts twee installaties kunnen zij de productie van de huidige Petten reactor overnemen, tegen een aanzienlijk lagere kostprijs. Het Lighthouse-concept is op papier bewezen en wordt nu in de praktijk getest.
Buiten Nederland zit men ook niet stil. Het is de VS een doorn in het oog dat zij zelf niet produceren. In de VS zijn nu al twee productiemethoden beschikbaar die geen gebruik maken van een kernreactor. Het betreft het bedrijf SHINE dat claimt dat zij binnen enkele jaren 30 % van de wereldmarkt kunnen bedienen. Hun concept is bewezen en er wordt nu een fabriek gebouwd. Tweede producent is Northstar dat inmiddels produceert en ook binnen een paar jaar de volledige Amerikaanse markt wil voorzien van Molybdeen 99.
Concurrenten
Dat gaat dus gebeuren. Voordat de Pallasreactor is gebouwd en produceert zijn er al drie concurrenten die naar verwachting eerder en tegen lagere prijs leveren en die geen gebruik maken van een kernreactor.
Dus er ligt een belangrijke vraag voor de gemeente Schagen: Blijven wij achter Pallas aanlopen, of gaan we een keer goed nadenken of wij wel weer voor tientallen jaren een nucleaire installatie in ons mooie duingebied neer willen zetten?
Het argument van werkgelegenheid? Pallas zal verregaand geautomatiseerd worden en met relatief weinig personeel werken. Kennisopbouw in de regio? Het ontwerp komt uit het buitenland, de bouwer ook. Het argument van de gecombineerde Energy en Healthcampus? Twijfelachtig, er is geen garantie dat TNO blijft als Pallas er komt.
Gevaarlijk
Door de combinatie als een geheel te presenteren creëert het gemeentebestuur zelfs een alles of niets-situatie, en dat is gevaarlijk.
Dus het kan: Geen reactor, geen radioactief afval, en wel isotopen!
Als inwoner van de gemeente Schagen zal ik heel blij zijn als de reactor er niet komt en de belofte van vele jaren terug eindelijk kan worden waargemaakt: de duinen teruggeven aan de natuur.
Kees Groen is natuurkundige. Deze inwoner van Schagen is al jaren een kritisch volger van NRG
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten