Martijn Gijsbertsen 22-1-2018
Zo blijkt uit handhavingscijfers over vorig jaar van de gemeente, die vrij stabiel zijn gebleven.
Ambtenaren die met controle en toezicht belast zijn, krijgen doorgaans een melding (veelal van overlast) binnen, voordat ze op onderzoek uit aan.
Op die manier blijken in totaal tweehonderd adressen in Hollands Kroon onder de loep te zijn genomen. In enkele tientallen gevallen is daadwerkelijk, al dan niet samen met de politie en/of brandweer, actie ondernomen.
Hoeveel invallen zijn gedaan en welke panden precies zijn gesloten, geeft de gemeente niet prijs.
Dwangsom
Bij controles van logiesaccommodaties voor arbeidsmigranten worden regelmatig situaties aangetroffen, waarbij de vereiste vergunningen niet op orde zijn.
,,Wij gaan daarover eerst in gesprek met de ondernemer of degene die huisvesting of onderdak aanbiedt’’, aldus woordvoerder Ben Bruin van Hollands Kroon. ,,Geconstateerde overtredingen kunnen ongedaan worden gemaakt of alsnog worden gelegaliseerd.’’
Wordt geweigerd mee te werken aan verbeteringen, dan kan de gemeente dwangsommen onder last opleggen. Dat is enkele malen ook daadwerkelijk gebeurd.
,,Bij toestanden waardoor de veiligheid van gasten niet kan worden gegarandeerd, wordt direct ingegrepen’’, verzekert Bruin.
Dan gaat het om erbarmelijke leefomstandigheden, overbevolking en/of brandgevaarlijke situaties.
Van de 36 gecontroleerde woonadressen is in vijf gevallen tot directe sluiting besloten.
Bedreigd
Tijdens hun werk worden medewerkers van de gemeente ook regelmatig bedreigd. In drie gevallen was dit vorig jaar dusdanig ernstig, dat besloten is hiervan aangifte te doen bij de politie.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten