'Minister moet onkruidgif direct verbieden'

Sint Maartensbrug - Milieuorganisatie Greenpeace en voedselwaakhond foodwatch roepen de nieuwe minister van landbouw op om het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat direct te verbieden.
Rien Floris

Volgens een internationaal onderzoek van Wageningen Universiteit is het onverstandig de onkruidverdelger nog langer op de Europese markt te houden.

De vervuiling van de bodem door het bestrijdingsmiddel glyfosaat (Roundup) is hardnekkiger dan gedacht. Een internationale groep wetenschappers onderzocht 300 bodemmonsters van landbouwgronden en vond in bijna de helft resten van het giftige glyfosaat.

Professor Violette Geissen van Wageningen Universiteit die het onderzoek leidde, adviseert de Europese commissie toelating van het middel niet te verlengen. Op 25 oktober wordt in Brussel door de lidstaten gestemd of glyfosaat nog tien jaar gebruikt mag worden in de EU. Minister Kamp (Economische Zaken) wil de onkruidverdelger nog wel toestaan in Nederland, liet hij vorige maand weten. Hij wees er op dat Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA concludeert dat glyfosaat veilig gebruikt kan worden. De stichting Foodwatch Nederland vindt dat 'onbegrijpelijk'. In maart 2015 classificeerde de Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat nog als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'.

In 2016 liep de goedkeuring voor gebruik van glyfosaat af. De Europese Unie moet volgens Geissen zo spoedig mogelijk normen opstellen voor glyfosaat en AMPA (een afbraakproduct van het middel) in de bodem. ,,Er zijn behoorlijke potentieel negatieve effecten op de bodem-biodiversiteit, het waterleven en de mens na blootstelling aan deze stoffen. Zeker gezien d.e grote mate waarin wij resten van glyfosaat in bodems overal in Europa hebben aangetroffen, is het niet verstandig de toelating van glyfosaat te verlengen."

Glyfosaat is het meest toegepaste herbicide in Europa. Volgens onderzoek van Greenpeace neemt het gebruik in de landbouw juist toe en wordt er veel meer glyfosaat gebruikt dan wordt geregistreerd door het CBS.

Bollenteelt 

Het middel wordt in de bollenteelt veel gebruikt om onkruid of gras dood te spuiten. Colja Corts van NtG Holland dat in Noord-Holland met een aantal telers werkt aan het verbouwen van duurzame bloembollen, denkt dat bedrijven rekening moeten gaan houden met een verbod. ,,Wij experimenteren met het verminderen van Roundup en het toevoegen van andere middelen. We hebben biologische telers, duurzame en nog gangbare die ook met glyfosaat werken. Die experimenteren met andere stoffen om glyfosaat te kunnen verminderen of vervangen. Wij kijken heel erg naar het zorgen voor een weerbare bodem waardoor je ook weerbare gewassen krijgt zodat je minder bestrijdingsmiddelen nodig hebt."

Noordhollands Dagblad






7 reacties :

Johann zei

De vraag is nu hoeveel microgram per ...????? glyfosaat (Roundup) heeft men gevonden in deze bodemmonsters, en welke hoeveelheid is schadelijk. Zolang hierover geen duidelijkheid is,is het beslissen over een verbod zinloos.Ik ben bang dat het een zelfde discussie wordt als over het klimaat.Daarover zijn ook geen echte HARDE cijfers over bekend.Men gokt en gist maar omdat het erg veel harde euro's oplevert.

Anoniem zei

Tientallen rapporten(zie internet) geven aan dat het middel zeer schadelijk is voor de volksgezondheid en waarom er dan weer over gediscussieerd moet worden is een raadsel, verbiedt die rotzooi. Kamp volgt wel het advies over het steeds maar weer uitbreiden van de windmolens die op land duizenden vogelslachtoffers kosten en op zee buiten de vogels ook de zeezoogdieren vermoorden. Kamp, natuurlijk VVD, is er niet voor de gewone burgers, nee hij is voor het grootkapitaal.
Volgende keer weer VVD stemmen domoren?

Johann zei

Beste Anoniem, zijn genoemde rapporten wetenschappelijk onderbouwd of zijn het semi-wetenschappelijke beweringen die voort komen uit onderbuikgevoelens. Op internet wordt vaak nog harder gelogen dan in de politiek.

Anoniem zei

Johan Zillig, ik zou zeggen Google even en dan weet u alles.
Als u naar de BRT had gekeken of geluisterd, ook daar is het onderwerp uitgebreid aan bod gekomen.

h.oldeboom zei

Zelf heb ik menig rapport geschreven; op maandagmorgen kon ik een rapport wel eens niet vinden op de PC waarmee ik het weekend daarvoor op vrijdagmiddag laat bezig was. Dan maar op die maandagmorgen opnieuw begonnen en later het oude weer teruggevonden. Soms dacht ik dan : Heb ik dat geschreven?
Heer Zillig heft gelijk: in een rapport kun je kwijt wat je wilt en weglaten wat onwelgevallig is - zeker als politici hun handen erachter krijgen en vanuit een totaal onbenul bewustzijn ermee aan de loop gaan.

Johann zei

Heb ik gedaan, geen enkel wetenschappelijk bewijs kunnen ontdekken,wel veel beweringen en aannames.

Anoniem zei

Laten we niet vergeten dat het niet alleen dat glyfosaat is, maar net zo belangrijk is de cumulatie met andere middelen. Voorbeeld: een veehouder verhuurt zijn grasland aan een bollenboer,het gras wordt met roundup doodgespoten, de bollen worden gedurende maanden diverse keren per week bespoten met ??, daarna verbouwd de boer er weer gras op dat hij aan zijn melkkoeien voert, of erger, hij wil nog meer geld verdienen en verhuurt dat kapotgespoten land eerst nog even aan een spitskoolboer.of aanrdappelboer. Hoe kan dan nou gezond zijn, daar heb ik geen rapport voor nodig

Een reactie posten