DEN BOSCH - Rond een geitenhouderij moet een cirkel van twee kilometer vrij zijn van bewoning. Dat adviseren de Brabantse GGD'en in een reactie op het tweede rapport over veehouderij en gezondheid van het RIVM.
Arnold Mandemaker
Omwonenden van geitenhouderijen hebben volgens dit rapport een verhoogde kans op longontsteking. Dat risico werd het eerste RIVM-rapport al beschreven voor pluimveehouderijen.
De Brabantse GGD'en vinden dat gemeenten bij het verstrekken van vergunningen aan veehouders de aangetoonde effecten op de gezondheid van omwonenden in aanmerking moeten nemen. De cirkel van twee kilometer rond geitenhouderijen noemen de GGD'en een 'kritische' afstand.
De GGD'en noemen de verhoogde kans op longontstekingen voor omwonenden van geitenhouderijen 'zorgelijk', vooral omdat de oorzaak nog niet bekend is. Het advies voor een onbebouwde cirkel van twee kilometer rond geitenhouderijen moet daarom gelden tot er meer duidelijkheid is.
Uitstoot verminderen
Voor pluimveebedrijven blijft het advies van de GGD'en staan om de uitstoot van fijnstof zoveel mogelijk te verminderen. De stallen zouden moeten voldoen aan de normen die zijn gesteld in het rijksbesluit 'emissie-arme huisvesting'. Het kabinet heeft deze zomer in een brief aan de Tweede Kamer verscherping van deze normen aangekondigd. De Brabantse GGD'en ondersteunen deze aanscherping omdat dit het risico op longontstekingen vermindert.
Voor Provinciale Staten van Noord-Brabant waren de RIVM-rapporten over de gezondheidseffecten van veehouderijen mede aanleiding om de regels voor vestiging of uitbreiding van veehouderijen aan te scherpen. Voor geitenhouders geldt nu een bouwstop. Ook de provincie Gelderland heeft eind augustus ook een bouwstop voor geitenhouderijen afgekondigd.
Brabants Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten