Hommels door gewasbeschermingmiddel met uitsterving bedreigd

Datum:
  • dinsdag 22 augustus 2017
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Volgens een nieuwe studie van de University of Guelph zijn hommels in mindere mate in staat om kolonies te beginnen wanneer ze worden blootgesteld aan een veelvoorkomende neonicotinoïde gewasbeschermingsmiddel.


    Professor Nigel Raine heeft ontdekt dat blootstelling aan thiamethoxam de kans dat een hommelkoningin een nieuwe kolonie begint met meer dan een kwart vermindert. Deze studie heeft internationale media-aandacht gegenereerd met verhalen in The Globe and Mail, Toronto Star, CTV, Daily Mail, The Guardian en andere publicaties.

    Raine, professor milieuwetenschappen en houder van de leerstoel 'Pollinator Conservation' (bestuiver behoud): "Bij hommelkoninginnen die aan de neonicotinoïde werden blootgesteld, was er een 26 procent verminderde kans van ei leggen om een kolonie te beginnen. Een dergelijke vermindering van het vermogen van koninginnen om nieuwe kolonies te starten verhoogt de kans dat wilde bijen uitsterven."

    De studie werd uitgevoerd samen met Gemma Baron, Vincent Jansen en Mark Brown van de Royal Holloway University of London en is deze week gepubliceerd in het blad 'Nature Ecology & Evolution'. Neonicotinoïden zijn een van de factoren die bijdragen aan de afname van bijen. Ze worden momenteel in een aantal landen, waaronder Canada, geleidelijk afgeschaft of beperkt. De onderzoekers onderzochten de gevolgen van het blootstellen van de koninginhommels aan thiamethoxam in het voorjaar, wanneer ze uit de winterslaap komen en zich opmaken om hun eerste eieren te leggen en een kolonie te vestigen. "Deze lentekoninginnen vertegenwoordigen de volgende generatie hommelkolonies," zegt Raine.



    Prof. Nigel Raine
    Meer dan 300 bijenkoninginnen werd blootgesteld aan veel voorkomende milieustressoren, inclusief parasitaire infecties. Ongeveer de helft van de bijenkoninginnen die succesvol uit de winterslaap kwamen kregen vervolgens gedurende twee weken siroop toegediend die aan gewasbeschermingsmiddelen waren blootgesteld, vergelijkbaar aan de niveaus die in wilde stuifmeel en nectar worden gevonden. Daarna werden gedurende minstens 10 weken het ei leggen en de sterftecijfers geregistreerd.

    "We hebben de koninginnen geobserveerd om vast te stellen of blootstelling aan lage gehalten gewasbeschermingsmiddel leiden tot veranderingen in het nestgedrag," zegt Raine. "Wanneer een koningin een kolonie gaat beginnen, zal ze was afscheiden en hier houders van vormen voor nectar en pollen. Dan zal ze haar eieren leggen en er net als een vogel op gaan zitten."

    Met behulp van een wiskundig model ontdekten de onderzoekers dat neonicotinoïden een verwoestend effect op wilde hommelvolken kunnen hebben. Raine: "We moeten dringend meer weten over hoe gewasbeschermingsmiddelen andere rassen kunnen beïnvloeden om geïnformeerde beslissingen te nemen over de risico's die verbonden zijn aan het gebruik van deze chemicaliën."

    Publicatiedatum: 21-8-2017


    1 reacties :

    h.oldeboom zei

    Zal wetenschappelijk best waar zijn maar sinds ik 3 jaar geleden een groot aantal bloemendragende planten in de tuin gezet heb, heb ik nooit zoveel hommels in de tuin gezien; bovendien woon ik in de bollenstreek.

    Een reactie posten