Werkloosheid is veel hoger

Datum:
  • vrijdag 21 juli 2017
  • in
  • Categorie: , ,
  • ANALYSE  Officiële statistieken verhullen werkelijkheid.
    De werkloosheid ligt weer onder de 5 procent, maakte het CBS gisteren bekend. Maar de cijfers vertellen niet het werkelijke verhaal. 

    Dat de werkloosheid lager is dan 5 procent, was sinds 2O11 niet meer gehaald. Maar de statistieken verhullen hoe Nederland er echt voor staat.

    Eerder deze zomer schreef  De Nederlandsche Bank (DNB) dat er iets mis is met de werkloosheidscijfers. Normaal gesproken stijgen de lonen als de werkloosheid afneemt. Dat is een kwestie van vraag en aanbod.

    Hoe minder mensen werkloos zijn, des te kleiner is de keuze voor werk gevers. En dus stijgt de prijs: het loon. Maar in Nederland willen de lonen nauwelijks omhoog. DNB klaagt erover, het IMF, economen en de vakbonden. Toch verandert er niets.

    Dat komt doordat het CBS alleen mensen die minder dan een uur per week werken beschouwt als werkloos. In de werkloosheidscijfers zijn niet de mensen opgenomen die in deeltijd werken terwijl ze een voltijdbaan zoeken. Ook niet terug te zien in de cijfers is de groep Nederlanders die ontmoedigd is geraakt door alle afwijzingen op sollicitaties. Omdat beide groepen ontbreken, overschatten de werkloosheidscijfers de krapte op de arbeidsmarkt,'schreef DNB.


    Een miljoen mensen werken wel maar willen meer uren maken  

    Het aantal werklozen ligt volgens de CBS-cijfers op 446.OOO personen. Daar moet volgens DNB nog een half miljoen werklozen bij die wel willen werken, maar niet direct beschikbaar zijn, zoals studenten die bijna klaar zijn met hun studie. Bij deze groep horen ook de ontmoedigde werk- lozen die niet actief meer zoeken.

    Daar bovenop komen nog eens een miljoen Nederlanders die wel werken, maar meer uren willen maken. Dat kan gelden voor een oproepkracht die l uur per week schoonmaakt, maar ook voor een zelfstandige koerier die 2O uur per week haalt terwijl hij naar 36 uur streeft. Daarmee is de eigenlijke werkloosheid dus 3,5 keer zo groot als het officiële cijfer aangeeft. 

    Dat verklaart ook waarom de lonen niet stijgen en de inflatie laag blijft. Het probleem speelt ook in andere (West-)Europese landen. Vandaar dat de Europese Centrale Bank niet langer streeft naar een hogere inflatie, maar al blij is nu het gevaar van deflatie is geweken.

    President Mario Draghi van de ECB sprak over 'bepaalde factoren' waardoor de inflatie minder snel steeg dan verwacht. Daar valt verborgen werkloosheid onder, en ook flexwerk. Dat zijn geen werklozen, maar zij drukken wel op de lonen, vooral bij Europees flexkampioen Nederland.


    MarcoVisser
    Het Parool 21-7-2017


    2 reacties :

    Bakker zei

    Niets van wat uit de koker van de overheid komt, overheid is, of er mee te maken heeft is nog betrouwbaar.
    Zelfs de rechterlijke macht met haar belachelijke uitspraken is nog betrouwbaar. Op grote schaal wordt de autochtone bevolking gediscrimineerd en we moeten het allemaal nog gewoon vinden ook.

    Sam Kooy zei

    Van Den Haag tot en met Nawijn is de politiek één grote leugen. Dit blijkt overduidelijk en 100% juist te zijn de krant dagelijks van voren en naar achteren te hebben gelezen. Beloften worden niet nagekomen en men draait altijd maar weer om de brei heen. Zie de MH17 (Rutte: stap voor stap), zie de formatiepogingen, zie de beloofde € 100,= (Rutte) en zie het overschot op de Haagse balans dat opeens een tekort wordt. Dit is slechts een minimale greep uit de doos: onwaarheden en verdraaiingen ! Nederland, wordt eens wakker !

    Een reactie posten