Windmolenboeren Zwolle 'absoluut niet blij' met uitstel
De initiatiefnemers van twee windmolens in Zwolle zijn 'absoluut niet blij' met het uitstel van de gemeentelijke besluitvorming over hun plan. Dit zegt Kees de Vries van Blauwvinger Energie. Zijn burgerbeweging werkt samen met hogeschool Windesheim en vrachtwagenbouwer Scania aan een plan voor windturbines op bedrijventerrein Voorst.
Jordy Boschman 09-06-17, 16:15
Nu het college van burgemeester en wethouders besloten heeft eerst richtlijnen op te gaan stellen voor grootschalige opwekking van duurzame energie, zitten de drie windboeren in de wachtkamer. Pas in het najaar wordt op z'n vroegst meer duidelijkheid verwacht. ,,Laat uitstel geen afstel worden'', roept De Vries de politici op. Hij hoopt dat er voor de verkiezingen van maart 2018 een besluit ligt.
Alternatief trajec t
________________________________________
Wij zijn er echt niet op uit wethouders te laten struikelen
____________________________________________
Jac de Boer (Tegenwind Voorst)
De gemeente Zwolle gaat pas weer windmolenplannen in behandeling nemen, als het afwegingskader er ligt. De Vries bestrijdt echter dat er voor Voorst een nieuw plan gemaakt moet worden. ,,We hebben in ons oorspronkelijke plan al aangegeven dat als drie molens niet lukt, we voor twee gaan.'' Dit bericht gaat ook naar de gemeenteraadsfracties, die eventueel dan nog een alternatief traject voor 'Voorst' zouden kunnen bedenken. Uit een recent onderzoek bleek een derde molen vanuit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk.
Draagvlak
Woordvoerder Jac de Boer van Tegenwind Voorst wil deze ontwikkeling niet betitelen als een overwinning. Hij verzette zich afgelopen tijd met ruim duizend medestanders tegen de windmolens, die volgens Tegenwind te dicht bij woningen komen. ,,Dit alles voelt als verwarring. Het proces is totaal niet in goede banen geleid.'' Het college van B en W geeft dit toe met de passage 'lessen te trekken uit het proces'. De Boer: ,,Ook wij willen dat er gepaste haast gemaakt wordt met een beleid voor duurzaamheid in Zwolle, maar er moet wel draagvlak voor zijn. Dit moet op een zorgvuldige manier gebeuren. Wij zijn er echt niet op uit wethouders te laten struikelen, maar laat dit een les zijn. Ga met wijken in gesprek.''
Wethouder Filip van As stapte vorige week op, omdat hij onvoldoende draagvlak heeft ervaren voor de manier waarop hij met duurzaamheid omgaat.
De Stentor
0 reacties :
Een reactie posten