Aardgas importeren via Anna Paulowna

Datum:
  • vrijdag 9 juni 2017
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - Anna Paulowna -  Gasunie, mede- eigenaar van het zogeheten BBL-netwerk van Anna Paulowna naar het Engelse Bacton, heeft serieuze plannen om via die leiding aardgas vanuit Groot-Brittannië te importeren.

    Martijn Gijsbertsen 



    Waar de 'Balgzand-Bacton Leiding' wordt gebruikt om gas naar Engeland te exporteren, laat Gasunie mogelijkheden onderzoeken om een deel van de capaciteit voor invoer te benutten.

    Per uur stroomt er anderhalf tot twee miljoen kubieke meter gas door het buizenstelsel over circa 235 kilometer op de bodem van de Noordzee.

    Rotonde 

    De uitkomsten van deze studie worden op zijn vroegst pas na de zomer verwacht. Meer informatie wil Gasunie desgevraagd in dit stadium niet over het project prijsgeven.

    De pijpleiding is eind 2006 in gebruik genomen en eigendom van Gasunie (zestig procent), E-on en
    Fluxys (ieder twintig procent). Het BBL-netwerk is destijds aangelegd voor ruim een half miljard euro. De leiding naar Engeland maakt deel uit van de Europese 'gasrotonde', ook buitenlandse gasleveranciers kunnen er gebruik van maken.

    _______________________________________________

    Onderzoek naar aanpassen leiding naar Engeland

    ________________________________________________

    Bij het compressiestation Anna Paulowna wordt aardgas op de juiste druk gebracht voordat het naar Bacton wordt getransporteerd.

    De behoefte om de BBl,-leiding zo aan te passen dat import mogelijk wordt, komt voort uit 'veranderende marktomstandigheden'.

    De gaskraan in Groningen wordt langzaamaan steeds verder dicht gedraaid, bovendien is er minder gasproductie te verwachten uit putten op de Noordzee.


    Noordhollands Dagblad






    0 reacties :

    Een reactie posten