Andriukaitis: "Geen reden voor glyfosaatverbod in EU"

Datum:
  • woensdag 3 mei 2017
  • in
  • Categorie: , ,
  • De werkzame stof glyfosaat is op Europees niveau vergund, maar dat belet niet dat EU-lidstaten het gebruik en de verkoop kunnen verbieden van onkruidbestrijdingsmiddelen waarin glyfosaat zit.
     Dat stelde Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis in de Kamer, waar hij toelichting gaf over zijn beleid in het Adviescomité voor Europese Aangelegenheden. Een Europees verbod op glyfosaat is vandaag niet aan de orde verklaarde Andriukaitis aan de Belgische Kamerleden, senatoren en Europarlementsleden.
    De commissaris kreeg van de Belgische politici vooral vragen over hormoonverstorende stoffen en glyfosaat. Rond die stof, die onder meer in de onkruidverdelger Roundup zit, is heel wat te doen na het uitlekken van de Monsanto Papers en de beslissingen van de Vlaamse en de federale ministers Joke Schauvliege en Willy Borsus om het gebruik door en de verkoop van glyfosaat aan particulieren te verbieden.

    Commissaris Andriukaitis legt de nadruk op het belang van de wetenschap in het beleid rond voedselveiligheid en hekelde de misleidende informatie rond glyfosaat. Nadat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) tot de conclusie kwam dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is, oordeelden de Wereldgezondheidsorganisatie en nationale regulatoren anders na analyse van alle mogelijke gegevens. “Waarom spreekt men enkel over de IARC-studie, vraagt Andriukaitis zich af.

    Volgens hem is er geen reden om glyfosaat op Europees niveau te verbieden. "De conclusie die op tafel ligt, is dat de stof niet kankerverwekkend of hormoonverstorend is. Ik heb respect voor de wetenschap en de wet. Als de wet slecht is, moet die veranderd worden. Tot dan moet ze toegepast worden", aldus de Europees commissaris. "Als er nieuw wetenschappelijk bewijs is, toon het mij dan en ik zal er rekening mee houden". De lidstaten kunnen altijd producten verbieden waarin glyfosaat vermengd is, benadrukt hij.

    De commissaris was ook scherp voor de lobbygroepen: "Waarom praten we vandaag over pesticiden, maar niet over de schadelijke gevolgen van tabak en alcohol. Dat komt door de lobbygroepen.”

    VILT Vlaams Infocentrum 

    0 reacties :

    Een reactie posten