Kijk dinsdag naar WNL Opiniemakers: NPO2, 21:20.
Subsidies rondom windmolens zijn in Nederland zo ingericht dat windmolens die de minste kans hebben om wind te vangen juist de meeste subsidie krijgen. Dit bizarre gegeven stelt Marianne Zwagerman aanstaande dinsdag aan de kaak in de vijfde aflevering van WNL Opiniemakers.
Minder wind? Meer geld
Zwagerman interviewt daarin Okko Kaan, eigenaar van Green Energy Services, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhouden van windturbines. Kaan leg uit dat het beleid voorkomt uit de ‘windkansenkaart’ die de overheid publiceert. Hierop staat aangegeven wat de potentiële productie van een windmolen in een bepaald gebied is. “Als je een wat minder windaanbod hebt in een gebied krijg je hogere subsidie dan dat je vol in de wind zit”, zegt Kaan.
Volgens Kaan dient het beleid ook wel degelijk een doel: het moet voorkomen dat er teveel windmolens op de gunstigste plekken worden gebouwd. “Dan staan ze allemaal bij elkaar”, aldus Kaan. Dat is onwenselijk omdat ze dan met elkaar concurreren voor dezelfde wind. “Je kunt niet zomaar honderd windturbines op een kluitje zetten.”
‘Geen fraude: dit wordt ons aangeboden’
Maar met deze subsidies wordt dus het omgekeerde bereikt: molens worden neergezet op plaatsen waar dit weinig oplevert. “We bouwen windmolens op plekken waar geen wind is”, legt Zwagerman uit. “Geen ondernemer zou daar een windmolen neerzetten.”
In Opiniemakers komen meer perverse effecten van klimaatsubsidies voor windturbines aan bod. Zo vertelt Kaan dat veel windmolens na negen jaar gesloopt worden omdat de overheid alleen voor die periode subsidies verstrekt. De oude turbine wordt over de grens verkocht en nodeloos vervangen: de staat betaalt.
Alhoewel Kaan het beleid zelf contraproductief vindt heeft hij geen scrupules over eraan verdienen. “Da’s helemaal geen fraude”, zeg Kaan. “Daar is niks verkeerds aan: het wordt ons aangeboden.”
Kijk dinsdag naar WNL Opiniemakers: NPO2, 21:20.
WNL
3 reacties :
De politiek in Nederland is krankzinnig zoals ook blijkt uit het vorige artikel.
Terug naar de Middeleeuwen: de edelen rijker en de horigen nog armer en ook toen had het gewone volk al niets te vertellen.
Het meest erge is nog dat de zogenaamd socialistische partijen zoals GL, D'66, PvdA, CU en eigenlijk ook VVD en CDA het hardst roepen om meer zogenaamd groene energie, dus meer subsidie.
Deze partijen verraden op grote schaal het overgrote deel van de Nederlandse burgers ten gunste van het kapitaal waar ze zogenaamd zo op tegen zijn.
Deze partijen weten dat ze dat ongestraft kunnen doen want zodra er verkiezingen zijn stemt de aartsdomme burger toch wel weer op ze.
In de mondiale klimaat wereldpolitiek gaat het erom hoeveel vermogen geïnstalleerd is - daarvoor krijgt een land die 'CO2 aftrek'. Het doet er niet toe hoeveel stroom geproduceerd wordt, nee, het gaat erom hoeveel stroom je potentieel kunt opwekken. Het is meer in de trant van: een auto kan 200 KM/hr ; dus rijdt hij altijd 200 KM/hr. Als enige jaren geleden dit bezwaar naar voren gebracht werd door energiespecialisten werd het altijd weggewuifd door politici - met name Jorritsma (ook Nijpels) VVD was daar goed in - logisch: VVD = grootkapitaal. Prachtig toch die angst voor klimaatverandering - daaraan is te verdienen en dat alleen voor lui met heel veel geld. En een wereldvreemde fanaat partij als de PvdA heeft zich schitterend door de VVD, ten kosten van de bevolking, laten leiden omdat zij onder leiding van die oh zo intelligente Samson er brood in zagen om de internationale via het milieustraatje te bereiken. Jammer voor hen; rovende kapitalisten gaan er met ons geld vandoor.
Een reactie posten