'Wietplantage gemeente'

Datum:
  • dinsdag 7 maart 2017
  • in
  • Categorie: , ,
  • Holland Kroon - Den Helder wil opnieuw met Hollands Kroon om tafel over het toestaan van coffeeshops in die gemeente.
     Delano Weltevreden

    Dat bleek gisteravond in de Helderse commissie Bestuur en Middelen. GroenLinks en PvdA in Den Helder zijn voorstander van een gemeentelijke wietkwekerij. Volgens Groen-Links kan de gemeente zicht houden op de kwaliteit van de wiet die de coffeeshops verkopen als de teelt gereguleerd wordt. Met een gemeentelijk wietbedrijf wordt volgens Marja Hoekstra ook voorkomen dat mensen met schulden in het telen van wiet op zolder een manier zien om uit de problemen te ge- raken. Stadspartij is tegen zo'n experiment. „De gemeente moet geen wietslijter worden", vindt Dolf Salverda.

    De Tweede Kamer heeft onlangs een wet aangenomen om de wietteelt te reguleren. De Eerste Kamer moet daar nog een uitspraak over doen. Vooruitlopend daarop hebben Helderse politici gediscussieerd over de voor- en nadelen van reguleren, verbieden en legaliseren van wietteelt. CDA, ChristenUnie en Behoorlijk Bestuur zijn tegen legalisering. VVD is, net als Vrije Socialisten en D66, voor regulering. Sociaal Lokaal denkt dat verbieden geen zin heeft. „Dan proberen gebruikers illegaal aan wiet te komen", zegt Cor-Jan de Kleijn.

    Behoorlijk Bestuur vindt dat de gemeente er niet goed aan heeft gedaan om drie coffeeshops op een Den Helder wil ook coffeeshop in regiogemeenten kluitje in de Koningstraat toe te staan. „Ons streven moet zijn om minder dan drie in de gemeente te hebben. Dat moeten we regionaal oplossen."

    Dat is burgemeester Koen Schuiling uit het hart gegrepen. Hij pleitte gisteravond opnieuw voor een regionale benadering van het probleem. Ook de discussie over regulering en legalisering moet regionaal gevoerd worden, vindt hij.

    Het pleidooi van Schuiling om cof- feeshops meer te spreiden over de Noordkop vond eerder geen gehoor in Hollands Kroon. De Noordkop telt momenteel vier coffeeshops: drie in Den Helder en eentje in Schagen. De politiek in Hollands,Kroon vindt dat er eerst landelijk maar eens goede afspraken moeten worden gemaakt voordat gemeenten zich hiermee gaan bezighouden. Drugsgebruikers uit Hollands Kroon moeten nu naar Den Helder of Schagen. Volgens Hollands Kroon is de eventuele overlast die dit oplevert te wijten aan Den Helder, want in Schagen wordt hierover niet geklaagd, aldus verschillende politici eerder in deze krant.

    PvdA'er Peter de Vrij vindt dat de buurgemeenten het niet kunnen maken om hier hun handen van af te trekken en alle lasten op de schouders van Den Helder te laten rusten.

    Noordhollands Dagblad




    0 reacties :

    Een reactie posten