Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA - Een stuk akkerbouwland van ruim anderhalve hectare aan de Kerkweg in Anna Paulowna blijkt de inzet van een juridisch gevecht tussen een oud-tuinder uit het Westland en de verkoper, Groza BV in Haarlem.
D
e koper eist dat de koopovereenkomsten van het Polderse perceel plus nog elf percelen in andere delen van het land terug worden gedraaid en Groza alle grond voor ruim een miljoen euro terugneemt.
Rooskleurig
Dit omdat de oud-tuinder, die als belegging in de landerijen heeft geïnvesteerd, in zijn ogen door een te rooskleurig scenario op het verkeerde been zou zijn gezet voor wat betreft de risico’s en rendementen.
’Misleidend’
Zijn advocaat, mr. Martin Buitelaar uit Naaldwijk, stelt dat in brochures over de percelen ’misleidende en onvolledige informatie’ wordt verstrekt.
Zo wordt beweerd dat de grond meer waard wordt, omdat daar in de toekomst mogelijk woningen of bedrijven komen. De raadsman beticht Groza onder meer van ’oneerlijke handelspraktijken’.
’Doodvonnis’
,,Vaak worden wat oudere, vermogende mensen benaderd. De indruk wordt gewekt dat het om ’warme’ grond gaat: percelen waar iets staat te gebeuren en die dus interessant zijn voor projectontwikkelaars. De grondprijs gaat een paar keer over de kop, kopers tekenen financieel gezien hun doodvonnis. als dit niet doorgaat.’’
Buitelaar heeft navraag gedaan bij de gemeente Hollands Kroon of er aan de Kerkweg ontwikkelplannen bestaan.
Hij kreeg te horen dat dat op die locatie niet het geval is en door bestemmingsplannen, woningbouwafspraken en ruimtelijke verordeningen ook vrijwel onmogelijk is. ,,Met dat antwoord bekruipt mij een vreemd gevoel.’’
Groza-directeur Gert-Jan Boot stelt dat zijn bedrijf belangstellenden zo breed mogelijk informeert over potentiële ontwikkellocaties op basis van openbaar verkrijgbare (overheids)informatie.
Potenties
,,Investeerders kopen grond in de hoop dat de waarde toeneemt. Wij maken ze de potenties, maar ook risico’s duidelijk, zodat ze begrijpen dat er geen garanties zijn. Daarin betrachten we de grootste zorgvuldigheid.’’
,,In onze brochures maken we voorbehouden, houden bewust een slag om de arm. Klanten krijgen standaard een formulier met tientallen vragen, zodat ze weten wat ze doen, beseffen waarin ze hun euro’s steken.’’
Hoger beroep
De rechtbank in Haarlem heeft de oud-tuinder eerder in het ongelijk gesteld in het gevecht met Groza. Tegen dat oordeel is door de eiser hoger beroep ingesteld.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten