'Reactor wordt schip van bijleg'

Datum:
  • vrijdag 3 februari 2017
  • in
  • Categorie: , ,
  • Amsterdam - Nederland moet volop inzetten op versnellers en niet op de bouw van een nieuwe reactor, vinden Henk van der Keur en Dirk Bannink van Laka. 

    Roel van Leeuwen

    Los van hun principiële bezwaren tegen kernenergie vrezen zij dat Pallas een schip van bijleg wordt.

    Wat is het belangrijkste nieuws in jullie rapport?

    Van der Keur: „De businesscase van Pallas was gebaseerd op stijgende vraag naar Technetium -99m. Die toename bleef uit. Je ziet ook dat isotopen die geproduceerd worden met hulp vakversnellers de markt domineren."

    Technetium -99m is toch belangrijk voor de diagnose van kankerpatiënten?

    Van der Keur: „Ja, maar je hebt nui al isotopen die met behulp van versnellers worden geproduceerd die hetzelfde effect hebben. Bijvoorbeeld Thallium."

    Jullie willen dat er wereldwijd cyclotrons komen in plaats van wereldwijde levering door reactoren. Wanneer is de infrastructuur zo ver?

    Van der Keur: „Dat duurt nog jaren, maar er is een revolutie gaande, met name in de VS. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van PET-isotopen (geproduceerd in cyclotrons in ziekenhuizen, red.) Deze isotopen geven veel betere beelden en patiënten hoeven daardoor minder vaak te worden
    gescand. Daar is de patiënt bij gediend."


    Directeur Harrie Buurlage van NRG zegt dat Pallas vooral therapeutische isotopen zal produceren. Er komen allemaal nieuwe isotopen die alleen in reactoren worden geproduceerd en waarmee bijvoorbeeld patiënten met leverkanker kunnen worden behandeld. Dat is toch geweldig?

    Van der Keur: ,Er is niemand die zegt dat Spect-isotopen (uit de reactor, red) verdwijnen, maar die kunnen ook met Linac-versnellers worden geproduceerd. NRG is nu op zoek naar nieuwe isotopen die alleen met een reactor kunnen worden gemaakt. Voor veel behandelingen is er niet maar één isotoop dat werkt. Ook met versnellers worden nieuwe isotopen ontwikkeld."

    Als er geen markt is voor een reactor dan stappen financiers toch niet in? 

    Bannink: „Het plan is dat de bouwer ook gaat investeren. De drie partijen die in beeld zijn, zijn overheidsbedrijven. Wij denken dat bijvoorbeeld de Koreanen wel wat over hebben voor ingang op de West-Europese markt. Het gevaar wat wij zien is dat de overheid er vervolgens heel veel geld in moet stoppen. Dat de reactor uiteindelijk een schip van bijleg wordt. En zolang Pallas boven de markt blijft hangen, investeren ziekenhuizen minder in cyclotrons. Wij zeggen: stop met Pallas en investeer in versnellers. Dat is ook beter voor de werkgelegenheid."


    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten