Vier partijen voor rechter tegen windmolen in Sint Maartensbrug

Datum:
  • donderdag 19 januari 2017
  • in
  • Categorie: , ,
  • SINT MAARTENSBRUG - De strijd om de windmolen op het perceel Grote Sloot 158 in Sint Maartensbrug laait opnieuw op. Vier partijen verzetten zich donderdag bij de rechtbank Noord-Holland in Alkmaar tegen het plan van veehouder Bernard Schuijt om weer een turbine te zetten bij zijn bedrijf.

    Door Ed Dekker - 19-1-2017, 


    'Testrapport en dan molen 158 ontmantelen'

    Omwonenden van de windmolen aan de Grote Sloot 158 in Sint Maartensbrug willen dat de gemeente voorwaarden stelt aan het in bedrijf stellen van de turbine. De molen moet op last van de rechter worden ontmanteld, maar draaide gisteren om een potentiële koper een werkende turbine te kunnen laten zien.
    Lees verder...
    D
    e gemeente Schagen heeft de agrariër toestemming gegeven. Tegen de vergunning verzetten zich twaalf omwonenden, actiegroep Het Zijper Landschap, Kritisch Platform Ontwikkeling Zijpe (KPO) en provincie Noord-Holland. Henno Dasselaar uit Oudesluis van KPO noemt de situatie ’bizar’. Hij was in de rechtbank een van de sprekers.
    Dasselaar is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Omwonenden Windturbines. „Op zich ben ik niet tegen windmolens. Deze kwestie is zeer schadelijk voor het imago van duurzaamheid.” Na langdurige strijd en veel juridische procedures moest Schuijt ’molen 158’ weghalen. Dat gebeurde anderhalf jaar geleden.

    Tweehonderd meter

    Nu wil hij met andere argumenten eenzelfde molen terug, met een vermogen van 2,3 megawatt. Dasselaar: „En weer veel te dicht bij woningen. De afstand tot het eerste huis is tweehonderd meter. Logisch dat omwonenden overlast vrezen.”

    Andere plek turbine geen optie voor Schuijt

    Had hij tien jaar terug geweten waartoe het zou leiden, dan had Bernard Schuijt in Sint Maartensbrug z’n veelbesproken windmolen niet zo’n twintig meter verder van weg en woningen af gezet dan de vergunde plek aan de Grote Sloot 158. ,,Dat zou een hoop ellende hebben gescheeld.’’
    Lees verder...
    Volgens Schuijt gaat het om vervanging en staat hij in zijn recht. Schagen zegt dat zij de vergunning niet kán weigeren. De provincie staat geen nieuwe solitaire molens - eenlingen - toe. Andere bezwaarmakers spreken van landschapsvervuiling. De zitting duurde twee uur. De uitspraak komt binnen zes weken.
    Een volgende juridische procedure tegen Schuijt is in aantocht. Omwonende Romee Kanis stapt naar de Raad van State. Zij eist in hoger beroep dat een tien jaar oude vergunning wordt ingetrokken. Met deze vergunning kan Schuijt een kleinere molen plaatsen. Deze is nog geldig omdat de afgebroken turbine feitelijk illegaal was gezet.

    Noordhollands Dagblad

    Dossier Grote Sloot 158



    1 reacties :

    Bakker zei

    De gemeente Schagen is precies de gemeente Hollands Kroon, die beweert ook tegen alle regels en wetten in dat ze een bouwvergunning niet kunnen weigeren van een bevriend bedrijf, terwijl er tal van wettelijke argumenten zijn op te noemen die aangeven dat de gemeente een bouwvergunning MOET weigeren, precies als in Schagen het geval is met de vergunning van Schuijt.
    Kennelijk is de rot zover in de politiek doorgedrongen dat liegen en bedriegen bij dat soort lieden een 2e natuur is geworden.

    Een reactie posten