Landelijke proef op stortplaats in Middenmeer van start
Datum:
woensdag 14 december 2016
in
Hollands Kroon -Middenmeer - Lucht als wapen tegen afvalberg
Ed Dekker ed.dekker@hollandmediacombinatie.nl
De filters zijn geplaatst, in maart gieren de eerste stromen lucht door een gigantische afvalberg in Middenmeer. Met de aanleg van voorzieningen is Afvalzorg NV gestart met een peperduur landelijk experiment. Over tien jaar moet blijken of stortplaatsen na zo'n innovatieve luchtbehandeling voor eeuwig veilig zijn.
Over een grondige aanpak van blijvende vuilnisbelten wordt al jaren gesproken. „Eindelijk is het zover", zegt Heijo Scharff van Afvalzorg. Aan de Koggenrandweg ligt 1,8 miljoen ton onbrandbaar afval, gestort van 1985 tot 2003. Het nieuwe reinigingssysteem wordt er uitgeprobeerd op 348.000 ton vuilnis.
ECN
De proef wordt ook uitgevoerd in Almere en Bergen op Zoom en kost totaal twaalf miljoen euro, betaald door Afvalzorg en negen andere afvalbeheerders. Wetenschappelijke instituten zijn betrokken bij het onderzoek 'duurzaam stortbeheer, zoals het ECN. Voor altijd veilig en geschikt voor bebouwing bovenop de berg, dat is het doel.
Scharff: „In 2026, na tien jaar onderzoek, verwachten wij aan te tonen dat afvalbergen niet meer ingepakt hoeven. Dat allerlei bestemmingen mogelijk zijn en dat wij volgende generaties niet opzadelen met problemen." Woningbouw, bedrijfsterrein, een kuuroord op de afvalberg van twaalf meter hoog in Middenmeer? Volgens Scharff is dat 'zeer goed mogelijk'. De gesloten stortplaats Wieringermeer-Oost van Afvalzorg bestaat vooral uit bedrijfsafval, slib, bouwen sloopafval, verontreinigde grond en grof huishoudelijk afval.
Negentien hectare
Deze troep is ongeschikt voor verbranding. Het terrein van negentien hectare is onderdeel van het complex van de Huisvuilcentrale. Afvalzorg heeft de stortplaats in 1997 overgenomen van het Centraal Afvalverwijderingsbedrij f West-Fries-land (CAW).
Regenwater is nu de grootste vijand van het afval in Middenmeer. Een klein stukje van de berg (vier hectare) is boven afgedekt. Neerslag op de overige vijftien hectare veroorzaakt jaarlijks 45.000 kuub verontreinigd afvalwater.
Dit opgevangen vuile water wordt ter plekke op het HVC-terrein gezuiverd. Stortplaatsen zijn onder ingepakt met folie. Scharff: „Dat is niet zonder risico. Deze onderafdichting kan kapot gaan. De gevolgen van vervuild grondwater kunnen zeer ernstig zijn. Daar willen wij de generaties na ons niet mee confronteren."
De 1,8 miljoen ton afval 'ligt er nu te liggen'. „Lange tijd dachten we er niets mee te kunnen. Het natuurlijke afbraakproces gaat heel langzaam. De ontwikkelde methode versnelt dit afbraakproces vijf tot tien keer. Alle verontreinigingen worden daardoor afgebroken."
De berg afval is na tien jaar gekrompen met tien tot twintig procent. Verdere indikking is niet mogelijk. „Wat overblijft zijn vaste bestanddelen, die moeten voldoen aan strenge milieuhygiënische eisen. Met deze voorwaarden is er geen gevaar voor de omgeving."
Zuigen
Voor de luchtbehandeling zijn in het afval filters geplaatst, om de dertien meter. Lucht van buitenaf wordt in het vuil geblazen en er vervolgens uit gezogen.
„We zuigen er twee keer zo veel lucht uit. Via biofilters wordt de afgezogen lucht weer vrijgegeven. Van dit voortdurende proces hebben we hoge verwachtingen."
Zo kunnen daarna andere afvalbergen worden aangepakt. Nederland telt zo'n vijftig gesloten stortplaatsen van flinke omvang.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten