DEN HELDER - De gemeente Den Helder heeft 3,6 miljoen euro zorggeld uit het gemeentefonds aan andere zaken besteed dan aan het Sociaal Domein. Dit bevestigt de gemeente desgevraagd.
N
iet 11,6 miljoen euro, zoals ambtenarenblad Binnenlands Bestuur eerder berichtte, maar acht miljoen euro zegt de gemeente Den Helder vorig jaar over te hebben gehouden van het zorgbudget wat het Rijk ze toen beschikbaar stelde.
Door Carina Gutker - 17-11-2016,
Volgens gemeentewoordvoerster Florentine de Maar komt het verschil van 3,6 miljoen euro door een andere berekening.
,,Gemeenten zijn vrij om geld uit het gemeentefonds in te zetten. De raad gaat hierover. Met andere woorden: geld in het gemeentefonds voor Sociaal Domein mag net zo goed worden ingezet voor de spreekwoordelijke lantaarnpalen. De raad heeft het budgetrecht en gaat over de verdeling. Binnen de gemeente wordt daarom gerapporteerd ten opzichte van de begroting en niet ten opzichte van de gelden in het gemeentefonds, zoals Binnenlands Bestuur heeft gedaan.’’
Het overschot van acht miljoen euro is volgens wethouder Pieter Kos noodzakelijk. ,,We zetten het geld apart om toekomstige tegenvallers mee op te vangen en om te investeren in veranderingen in het Sociaal Domein.’’
Hij ergert zich aan berichtgeving dat gemeenten het overschot van het zorgbudget ’in de kas zouden houden’. ,,Dat is namelijk niet zo. We investeren het direct weer in de zorg, zoals in het aandachtsuur of in de meedoenregeling.’’
Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur bleek eerder dat van de 393 gemeenten in Nederland er 371 geld overhouden van het budget voor thuishulp en jeugdzorg.
Noordhollands Dagblad
3 reacties :
De nieuwe melkkoe van bestuurlijk Nederland over de rug van de zwakkeren, zo kennen we de politiek weer, smerig en volstrekt onbetrouwbaar.
Hollandskroon was kennelijk het grote voorbeeld !
Dhr.Kos: " Hij ergert zich aan berichtgeving " .........
1 . Hij zou zich moeten realiseren onderdeel van de samenleving te zijn en namens deze burgers zijn werk moet doen. Dat controle door de burger via de media gaat is eigen schuld. Waar zijn zijn persberichten over de gang van zaken dan ...?
2. De gemeenteraad , ook al gekozen door de samenleving, dient namens die burgers controle uit te oefenen op de taken gegeven aan het college. Moeten we hier de conclusie trekken dat die controle ontbreekt?
3. De controle van de raadsleden ontbreekt , onlangs sprak een fractievoorzitter; " de uitvoering ligt bij het college..." Ja! Maar controle daarover is essentieel, correcties niet in besloten fractieoverleg maar gewoon in de raadsvergadering. Dualisme heet dat !!
Een reactie posten