DEN HELDER - Het gaat stroef met het grote volksgezondheidsonderzoek dat de GGD momenteel uitvoert in Noord-Holland noord. Zeventig procent van de 37.500 aangeschreven inwoners heeft ook na een herinneringsbrief niet gereageerd.
O
p 11 november gaat er daarom een tweede herinneringsbrief de deur uit, zegt voorlichter Derk Burger.
De Gezondheidsmonitor, zoals het onderzoek heet, wordt om de vier jaar uitgevoerd in opdracht van de diverse gemeenten in noordelijk Noord-Holland. Het levert informatie op over allerhande gezondheidsaspecten, zoals drankgebruik, chronische lichamelijke klachten, eenzaamheidsgevoelens en lichaamsbeweging.
,,Het is een belangrijk instrument, waarbij we trends kunnen signaleren. Voor gemeenten is het ook heel waardevol. Die krijgen steeds meer taken op het gebied van gezondheid en zorg.’’
Overgewicht
,,Denk bijvoorbeeld aan de ondersteuning van mantelzorgers, het regelen van huishoudelijke hulp zodat mensen thuis kunnen blijven wonen en de preventie van eenzaamheid en overgewicht. De resultaten van de monitor helpen bij het nemen van beleidsbeslissingen hierover’’, verklaart Burger.
,,Door het invullen van de vragenlijst kunnen inwoners dus invloed uitoefenen op een beter gezondheidsbeleid, zoals voorzieningen, hulp en preventieve activiteiten in hun gemeente en wijk.’’
In Noord-Holland noord zijn eind september willekeurig 37.500 inwoners uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Dat zijn allemaal andere mensen dan in 2012, toen de laatste Gezondheidsmonitor werd gehouden. Tot nu toe hebben ruim 11.000 mensen de vragenlijst via internet of op papier ingevuld.
,,Dat is zo’n dertig procent. We streven naar een minimale respons van veertig procent. Dan hebben we 15.000 ingevulde vragenlijsten. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe betrouwbaarder en representatiever de onderzoeksresultaten.’’
Het invullen duurt ongeveer een halfuur, zegt Burger. Wie de vragenlijst online invult, kan als bedankje na afloop een persoonlijk leefstijladvies ontvangen. Insturen kan nog tot het eind van deze maand. De resultaten worden medio 2017 bekend.
Landelijk beleid
De Gezondheidsmonitor wordt door alle GGD-en in Nederland gelijktijdig uitgevoerd, in samenwerking met het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) en het Centraal bureau voor de statistiek (CBS). De resultaten worden ook gebruikt voor landelijke vergelijkingen en beleid.
Noordhollands Dagblad
2 reacties :
Als de GGD de bevolking wat serieuzer nam ipv. vragen en adviezen van de bevolking negeren dan zou ik me heel voorzichtig voor kunnen stellen dat er meer animo zou zijn om de vragenlijst in te vullen. Zoals ieder overheidsorgaan is het ook met de GGD slecht gesteld.
De vraag die we ons kunnen stellen is of we de GGD wel kunnen vertrouwen want laat de GGD eens onderzoek doen naar het hoge aantal kankergevallen in bepaalde streken in de Noordkop, maar dat willen ze niet want stel je toch eens voor dat die ellende wordt veroorzaakt door het vele gif wat er wordt gebruikt door boeren en bollenboeren. Kortom, weer een stel ambtenaren die er voor zichzelf en hun broodheren zitten en niet voor de burgers.
Zal ermee te maken hebben dat de mensen zich langzamerhand gaan realiseren dat alle info die de burgers aan de overheid, semi-overheid en daarmee verwante gesubsidieerde instellingen verstrekken, tegen diezelfde burgers gebruikt wordt. En inderdaad, er is geen enkele reden meer nog in die instellingen vertrouwen te hebben omdat zij de LEUGEN in hun vaandel hebben geborduurd.
Een reactie posten