Verbouwing De Ontmoeting in Anna Paulowna: georganiseerde chaos in stoffige bende

Datum:
  • dinsdag 25 oktober 2016
  • in
  • Categorie: , ,

  • Hollands Kroon -  ANNA PAULOWNA - ,,Het is een stoffige bende en lijkt hier misschien een chaos. Maar het is georganiseerde chaos’’, zegt Gert-Jan Bleeker.


    Door Martijn Gijsbertsen - 25-10-2016







    De projectleider bij het Helderse aannemingsbedrijf Tuin, dat De Ontmoeting in Anna Paulowna in opdracht van Hollands Kroon verbouwt, is tevreden.
    Want het karwei, dat vanaf de bouwvak is gestart en waarvoor ook ten minste vijftien lokale onderaannemers zijn ingeschakeld, verloopt op rolletjes.
    De Ontmoeting, het gemeentehuis van Hollands Kroon in Anna Paulowna, wordt door een grootscheepse verbouwing (prijskaartje: 2,4 miljoen euro) nog geschikter gemaakt als multifunctionele accommodatie.

    Werkplaats

    Het atrium, de centrale hal waar voorheen mensen wachtten op hun beurt voor een rijbewijs, paspoort, vergunning of andere gemeentezaken, is tijdelijk een werkplaats.
    Er wordt gezaagd, geschilderd en met materialen gesjouwd. De tegelzetter en elektricien zijn aan de gang.
    Iets verderop, op de begane grond, is de publieksbalie gesloopt. Waar ooit een bibliotheek zat, komt straks een gezondheidscentrum met onder anderen drie huisartsen, een fysiotherapeut en apotheker. Daar wordt volop getimmerd en geboord.

    Gestript

    ,,Inpandig hebben we alles gestript, op de politiepost (3D-aangifteloket, red.) na’’, vertelt Bleeker. ,,Die moest tijdens de bouw in bedrijf blijven.’’
    Tuin moet het vernieuwde pand 6 februari opleveren. Ook de kantoorruimtes voor zorginstellingen als GGD, Omring, Samen en De Waerden moeten dan klaar zijn. Evenals de nieuwe entree voor de ’gezondheidsboulevard’ en de extra galerij plus glazen scheidingswand binnen.
    De raadszaal wordt vergroot en hypermodern, de publieke tribune zal straks plek bieden aan minimaal negentig bezoekers.
    De kamers voor burgemeester en wethouders zijn reeds verdwenen en moeten straks één bestuurscentrum voor college en gemeenteraad vormen, met ontvangst-, spreek- en calamiteitenkamer.
    ,,Er moet veel gebeuren, maar we zitten prima op schema’’, stelt Bleeker.
    ,,De planning is krap, dat zien wij als uitdaging. We hebben voor hetere vuren gestaan. De gebruikers kunnen op tijd beginnen met inrichten en eigen meubels in het gebouw zetten.’’

    Gezondheidscentrum

    Toch voorziet de projectleider een ’spannend’ moment. ,,Om de entree voor het gezondheidscentrum te maken, moeten we daar een stuk dragende muur slopen. De fundering wordt aangepast, we vangen de boel op met een tijdelijke staalconstructie, die later definitief wordt vervangen. Dat is toch wel een dingetje.’’
    Ze horen af en toe wat geklop en geboor. Verder hebben de peuters, kleuters en basisscholieren die ook onderdak hebben in De Ontmoeting weinig last van bouwvakkers in hetzelfde gebouw.

    Schooltunnel

    Komt mede doordat aannemer Tuin speciaal voor de ’onderwijsvleugel’ een houten schooltunnel heeft geplaatst. Zodat kinderen van basisscholen De Sluis en De Regenboog, kinderdagverblijf Mijnlieff, buitenschoolse opvang Jump In en peuterschool Pippeloentje veilig naar de gymzaal kunnen.
    ,,Die tunnel is niet bedoeld als isolatie, meer om te voorkomen dat kinderen door de bouwplaats heen rennen’’, vertelt projectleider Bleeker. ,,We hebben nog niemand over overlast gehoord.’’
    ,,We zijn heel blij met deze schoolgang’’, zegt bso-medewerkster Emmy de Vroome. ,,De kantoren worden er wel een stuk donkerder door, maar de kinderen kunnen veilig naar gymles en de opvang.’’
    Bouwgeluiden blijken wel degelijk te worden gehoord. ,,Vooral tijdens de sloop. We weten dat het tijdelijk is. Dus doen daar niet al te moeilijk over.’’

    Onderwijsvleugel

    De onderwijsvleugel gaat in 2017 ook op de schop en wordt verbouwd tot ’integraal kindcentrum’. De aanbesteding is in gang gezet, de aannemer wordt begin volgend jaar bekend.
    Gelijktijdig met De Ontmoeting wordt ook het Kroondomein, een ander gemeentepand aan de Burgemeester Mijnlieffstraat in Anna Paulowna, verbouwd.
    Aannemer van dit project van 2,3 miljoen euro is bouwbedrijf Kesselaar & Zn. uit Alkmaar.

    Kroondomein

    Het Kroondomein wordt de werkplek voor alle (circa 330) ambtenaren van de gemeente Hollands Kroon. De binnentuin/dakpatio wordt overdekt om extra flexibele werkplekken te creëren. Dak en airco worden vernieuwd.
    De sloopfase in het Kroondomein is intussen achter de rug, deze week gaat de heropbouw van start.
    Ambtenaren zijn tijdelijk ondergebracht op diverse locaties, onder meer boven doe-het-zelfzaak Multimate in Anna Paulowna en in het voormalige Rabobankkantoor in Wieringerwerf.

    Noordhollands Dagblad



    2 reacties :

    Anoniem zei

    Het mag allemaal wat kosten om het de dames en heren van het keihard werkende ambtenarencircus naar de zin te maken.

    Kosten verbouw oude gemeentehuis voor verhuizing een paar miljoen
    Verhuizing naar nieuwe gemeentehuis 19 miljoen(+ een kunstwerkje) en toen na een paar jaar bleek dat het een idioot ontwerp was en niet voldeed, weer terug naar het oude gemeentehuis, kost weer talloze miljoenen.
    Het oude/nieuwe? ??? gemeentehuis moet een kosten verslindende verbouwing ondergaan voor de huisartsen en wie weet wat nog meer, wie begrijpt het nog???????
    Rekenen we dan ook nog mee dat het merendeel van de ambtenaren THUIS werkt???!!! dan is de verspilling voor een normaal denkend mens niet ,meer te bevatten. Gezien de kosten verslindende gebeurtenissen de laatste tijd binnen bestuurlijk Hollands Kroon(Tonneman bijv.) lijkt het me sterk dat "onze" bestuurders het zelf nog snappen.

    Anoniem zei

    Het was toch een gemeentehuis?

    Een reactie posten