Den Helder - De gemeente Den Helder wil initiatiefnemers van grootschalige projecten met duurzame energie financieel tegemoet komen.
Ronald den Boer
Daartoe wordt de legesverordening aangepast. Hierin staan de tarieven voor bijvoorbeeld bouwvergunningen. Normaal gesproken moet een aanvrager de helft van die leges vooruit betalen. Krijgt hij vergunning, dan volgt daarna de andere helft.
Krijgt hij de vergunning niet, dan is hij die eerste helft kwijt.
In het geval van grootschalige duurzame energieprojecten is het risico dat het niet door gaat groter, weet wethouder Jacqueline van Dongen. „Even los van de planologische procedure speelt de toekenning van subsidie een essentiële rol bij het welslagen."
Vaak maakt een project pas kans op subsidie als er een concrete bouwaanvraag is ingediend. Maar dat betekent ook dat de aanvrager bij een afwijzing van de subsidie toch de helft van de legeskosten moet betalen. Dat kan in de tienduizenden en soms zelfs honderdduizenden euro's lopen.
„Om duurzame energieprojecten aan te moedigen gaan we dat nu anders doen."
Het bedrijf Ecorus profiteert als eerste van het nieuwe beleid. Ecorus wil vlakbij Den Helder Airport een zonnepark aanleggen van acht voetbalvelden groot. Gemeente en provincie werken mee, maar ook is een landelijke subsidie essentieel.
Daarvoor moet weer eerst een bouwaanvraag worden gedaan. De leges bedragen zo'n twee ton, weet Van Dongen.
„We zullen de eerste helft nog niet in rekening brengen. Krijgt Ecorus subsidie en gaat het project door, dán pas betaalt Ecorus het volledige bedrag, minus een korting van 25 mille. Gaat het project niet door, dan betaalt ze maximaal tien mille leges."
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten