Commentaar

Datum:
  • vrijdag 28 oktober 2016
  • in
  • Categorie: ,
  • Michiel SnikCommentaar
    Een burgemeester die zijn microfoon aan laat staan, is een oen. Een

    burgemeester die een echtpaar betrokken bij een conflict in de

    gemeente ’zure gekken’ noemt, speelt met zijn geloofwaardigheid. En

    stelt zijn positie - alle excuses ten spijt - ter discussie.





    Door Michiel Snik 27 oktober 2016 

    Nawijn

    Een burgemeester die zijn microfoon aan laat staan, is een oen. Een burgemeester die een echtpaar betrokken bij een conflict in de gemeente ’zure gekken’ noemt, speelt met zijn geloofwaardigheid. En stelt zijn positie - alle excuses ten spijt - ter discussie.
    Met de zure gekken doelde burgemeester Nawijn op de familie Lombaard uit Wieringerwerf die al jaren verwikkeld is in een heftige burenruzie over een pad dat zij hebben aangekocht van de woningcorporatie en vervolgens bij hun tuin hebben getrokken.
    De gemeente heeft tevergeefs geprobeerd te bemiddelen in dit conflict.
    Van een burgervader mag je verwachten dat hij iedere inwoner met respect behandelt en boven de partijen staat bij conflicten. Zeker in een plattelandsgemeente waar inwoners en bestuurders vaak wat dichter bij elkaar staan.
    Wat dat betreft heeft Nawijn een stevige uitglijder gemaakt. Door zijn uitspraken heeft hij duidelijk partij gekozen in een conflict en daarmee ook zijn eigen integriteit te grabbel gegooid. Hoe uiteindelijk de burenruzie nu ook afloopt, de opmerking van Nawijn zal de uitslag altijd bezoedelen.
    Natuurlijk, de burgemeester is ook een mens van vlees en bloed. Ook hij heeft gedachten en meningen over mensen, maar iedereen weet dat je als burgemeester die altijd voor je moet houden.
    Nawijn weet dat zelf als geen ander en reageerde daarom ook zoals je van hem mag verwachten. Hij gaf ruiterlijk toe geblunderd te hebben en maakte in het openbaar zijn excuses. Al was zijn verdediging dat hij de uitspraak in een emotie had gedaan erg slap. Want iedereen die het filmpje met zijn omstreden uitspraak ziet kan concluderen dat van enige emotie geen sprake is.
    Hoe nu verder met deze burgemeester van wie dit niet de eerste uitglijder is? Is ruimhartig sorry zeggen voldoende, zoals hij zelf aangeeft? Of is de maat vol en moet hem de wacht nu worden aangezegd?
    De bal ligt daarvoor in eerste instantie bij de gemeenteraad. Zij zijn in feite de baas over de burgemeester en kunnen hem wegsturen als het vertrouwen te veel is geschaad. Uit de eerste reacties lijkt een meerderheid van de fracties de handen liever niet te willen branden aan ferme maatregelen richting de burgervader.
    Maar het is sowieso veel te gemakkelijk om deze blunder van Nawijn met een openbaar excuus te laten passeren.
    Bij een gekozen burgemeester mogen de inwoners de afloop bepalen. Een gemeenteraad die nu niet zijn burgemeester in een stevig debat ter verantwoording roept, houdt daarmee een pleidooi voor een gekozen burgemeester.



    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Sam Kooy zei

    Een ding is na een jaar of vijf wel duidelijk: de raad loopt aan de hand van Nawijn. Hij heeft van de Raad niets te vrezen en de bevolking heeft in Hollandskroon niets te vertellen !

    Een reactie posten