Sint Maartensbrug - Bloembollenkweker Cor de Graaf (47) uit Sint Maartensbrug is nieuwe voorzitter coöperatie Windunie..
Ed Dekker
ed.dekker@hollandmediacombinatie.nl
Meer acceptatie van windmolens, de burger meenemen in plannen. Dat ziet Cor de Graaf (47) uit Sint Maartensbrug als belangrijke taak voor coöperatie Windunie. De bloembollenkweker is de nieuwe voorzitter van deze landelijke organisatie. Over de vrees voor het vol zetten van open polders met turbines zegt hij: „Er komen niet méér molens. Het vermogen per molen zal wel toenemen."
Cor de Graaf was eerder voorzitter
van de Vereniging Windturbine-eigenaren Noord-Holland. Windenergie wordt steeds belangrijker, daarvan is de Zijpenaar overtuigd. „Juist daarom is het van belang dat omwonenden serieus worden genomen en worden gehoord. Er is veel onbegrip. Bij de burger én bij de politiek. Er is nog veel te weinig waardering voor groene energie."
Ondanks dat gebrek aan waardering wordt er steeds meer windenergie geproduceerd. De Graaf: „Op het land groeide in 2015 het aantal megawatt met 406 naar 3379. Die stijging was een jaarrecord aan extra vermogen. Maar er moet jaarlijks nog veel meer bijkomen om in 2020 te voldoen aan de landelijke afspraak: het vermogen aan windmolens moet dan 6000 megawatt zijn."
Wieringermeer
Windunie wil bij een derde van dat totale vermogen zijn betrokken. Nu stopt die betrokkenheid bij 12,5 procent. De coöperatie richt zich op ontwikkelen, beheren en exploiteren. De organisatie is gevestigd in Utrecht. Er werken dertig mensen. Twaalf van hen houden zich bezig met ontwikkeling, zoals het Windpark Wieringermeer.
Zorgen maakt Cor de Graaf zich over de huidige lage stroomprijs. „Bij een hogere prijs renderen oude molens beter en wordt minder een beroep gedaan op subsidie voor nieuwe molens. De lage stroomprijs is slecht voor het milieu. Er is nauwelijks een financiële prikkel om energieverbruik te beperken. De
prijs is slecht voor het imago van windenergie. Publiek en politiek klagen dat er veel te veel subsidie naar windenergie gaat." Steenkool wordt tegen spotprijzen gedumpt op de Europese markt, door de
grootschalige winning van schalie-gas in de Verenigde Staten. Als reactie zetten veel landen hun oliekraan wagenwijd open om de concurrerende Amerikaanse schaliegaswinning de nek om te draaien.
Op mondiale ontwikkelingen zal de Windunie geen grip krijgen, beseft de nieuwe voorman. De coöperatie hoopt meer invloed te krijgen in 'Den Haag'. „Als het nodig is, kloppen wij ook bij provincies aan."
De
Graaf betreurt het dat Noord-Holland haar eigen koers vaart en afwijkt van landelijke beleid. Twee voorbeelden van beperkingen voor windenergie geeft hij. Haarlem heeft de minimale afstand van een molen tot bebouwing vergroot van vierhonderd tot zeshonderd meter. En minder dan vijf windmolens bij elkaar worden niet toegestaan.
Het vermogen per molen stijgt volgens De Graaf sterk. „Het gemiddelde ligt rond zevenhonderd kilowatt. Dat groeit tot de drie en vier megawatt." Volgens de 'Windex' van de Windunie waaide het in 2015 flink meer. „De jaarindex gaf 106 aan. De zeven jaar kwam die niet niet boven de honderd. Hoopgevend."
Noordhollands Dagblad
4 reacties :
"Meer acceptatie van windmolens, de burger meenemen in plannen. Dat ziet Cor de Graaf (47) uit Sint Maartensbrug als belangrijke taak voor coöperatie Windunie". aldus de Graaf.
Is deze man nog serieus te nemen als we weten dat hij al vele jaren een illegale molen heeft staan en daar op een onbeschofte manier miljoenen subsidie mee opstrijkt.
Deze witte boorden crimineel wil de burger er meer bij betrekken, op welke manier "mijnheer" de Graaf, ze meer milieubelasting laten betalen zodat "meneer" de Graaf nog meer zijn zakken kan vullen over de rug van de braaf steeds meer belasting betalende burger?
Meneer de Graaf betreurt dat de minimale afstand tot een woning 600 meter is geworden. Wanneer snappen die windboeren eindelijk eens dat waar zij de kassa horen rinkelen de bewoners s nachts wakker liggen van de herrie?
.....DE BURGER MEENEMEN IN PLANNEN.....
De burger is wel wijzer.
meneer de Graaf betreurt de 600 meter afstand eis. Wanneer leren die windboeren nu eens dat zij de kassa horen rinkelen en de burger s nachts wakker ligt van de herrie ?
Een reactie posten