Massale omschakeling op windenergie blijkt grote schade toe te brengen aan elektriciteitsnet en betrouwbaarheid stroomvoorziening – Verzet in Duitsland tegen landschapsverziekende windmolens groeit, ook omdat steeds meer mensen er ziek van worden
Xander 10-08-2016
Xander 10-08-2016
Hypocriet: Als er ergens een viaduct voor een weg moet worden gebouwd, lopen milieuorganisaties storm om te protesteren. Nu hele landschappen, dorps- en vergezichten compleet worden verwoest door massale windturbines, die ook eens nog grote aantallen vogels en vleermuizen doden en grote gezondheidsproblemen bij omwonenden veroorzaken, blijven de zogenaamde voorvechters van het klimaat muisstil.
De prijs van energie is weer verlaagd. Het Duitse concern Eon moest miljarden afschrijven op conventionele kolen- en gascentrales (4). De oppervlakkige lezer concludeert dat ‘groene energie’ uit wind en zonnekracht werkt, en nog goedkoop is ook. Niets is echter wat het lijkt, zeker niet wat dit onderwerp betreft. De enige reden waarom uw energierekening nog niet is geëxplodeerd is omdat de omschakeling op groen, in Duitsland de ‘Energiewende’ genoemd, jaarlijks met miljarden euro’s belastinggeld wordt gesubsidieerd. We zien in China nog een ander groot nadeel en zelfs gevaar: nergens zijn in korte tijd zoveel windmolens gebouwd. Daar is nu echter ‘tijdelijk’ mee gestopt, omdat de energievoorziening niet meer gegarandeerd kan worden, en er massale stroomuitval dreigt.
Meer dan een kwart verspilde windenergie
Eind juli kondigde de Chinese regering aan om in de vijf meest winderige provincies van het land de bouw van nieuwe windmolens stop te zetten, omdat ze grote schade blijken toe te brengen aan het elektriciteitsnet. Dat komt omdat zo’n 26% (!) van alle opgewekte windenergie in het land moest worden verspild, wat grote en langdurige stroomuitval kan veroorzaken.
In de genoemde regio’s installeerde China al 71 gigawatt aan windmolens. Ter vergelijk: Nederland heeft op dit moment zo’n 3 gigawatt, en wil in 2020 de 6 gigawatt hebben bereikt. Eén gigawatt is in theorie voldoende voor de stroomvoorziening van ongeveer 700.000 woningen.
Draaien als ze niet nodig zijn, staan stil als ze wel nodig zijn
In de eerste helft van dit jaar werd in China zo’n 4,2 miljard kilowatt uur aan wind- en zonne energie verspild, wat net zoveel is als het jaarlijkse energieverbruik van Nieuw Zeeland. Ondanks het feit dat ze flink zijn verbeterd, is het nog altijd onopgeloste probleem van windmolens dat ze het grootste deel van de tijd veel energie produceren terwijl dat niet nodig is, en als het wèl nodig is juist stil blijken te staan.
De bouw van nieuwe windmolens werd daarom voor de vijfde keer in vier jaar tijd stopgezet, omdat het elektriciteitsnet de enorme schommelingen niet aankan, en het de Chinese overheid gigantisch veel geld kost om windenergie te transporteren, vele malen meer dan elektriciteit die op de traditionele manier wordt opgewekt.
China oververzadigd: windmolens bedreigen stroomnet
Ruim 1 op de 3 windturbines die op de hele wereld worden gebouwd bevindt zich in China. In 2014 investeerde het land $ 80 miljard in groene energie, bijna 2,5 x zoveel als de VS. Maar zelfs met het enorme aantal windmolens produceert China minder elektriciteit dan Amerika, en dat komt omdat het land zo oververzadigd is geraakt met windmolens, dat het elektriciteitsnet beschadigd is geraakt, waardoor massale stroomstoringen dreigen. Desondanks zouden de Chinezen in 2020 nog altijd 15% van hun elektriciteit uit windenergie willen halen. (1)
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedraaid, zou ieder weldenkend mens nu zeggen. Maar ook wat het klimaat en energie betreft is de verblinding in Nederland en Europa dermate groot, dat nog altijd onverminderd wordt doorgegaan met het investeren van tientallen miljarden in uiterst kosteninefficiënte en tot nu toe volstrekt zinloos gebleken windmolens. Bovendien: zodra het geld voor de miljardensubsidies op is, zullen de energierekeningen voor burgers en het MKB verveelvoudigen tot duizelingwekkende hoogtes.
Inwoners Duitse dorpen noemen windmolens ‘vernietigende kracht’
Toch breekt hier en daar heel langzaam het gezonde verstand weer door. In Duitsland, dat er al 26.000 neerzette, beginnen steeds meer burgers zich te verzetten tegen de bouw van nog meer windmolens. Een van de redenen is dat veel mensen in de buurt van nieuwe windmolens wonen gezondheidsklachten krijgen zoals hoofdpijn, oorpijn en slecht slapen. Daarnaast worden ze geconfronteerd met een permanente waardevermindering van hun woningen, omdat bijna niemand in de buurt van zo’n lawaai makend en vogel- en vleermuis verslindend apparaat wil wonen.
In grote steden ziet men deze molens niet, maar vooral bij kleinere plaatsen en op het platteland beschouwt men windmolens inmiddels niet meer als een zegen, maar als een vloek, als een ‘vernietigende kracht’ zelfs. Lokale overheden rollen tot nu toe de rode loper uit voor windenergie, maar dat komt enkel omdat met de molens automatisch een grote zak geld uit Berlijn wordt afgeleverd.
De problemen in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zijn inmiddels zo wijd verspreid, dat er zelfs een speciale ‘one-issue’ protestpartij is opgericht, die zich uitsluitend richt op het stopzetten van de bouw van windmolens.
Als klap op de vuurpijl zorgen de windmolens voor nul komma nul CO2 reductie (wat overigens sowieso totaal onbelangrijk is, en eerder contraproductief voor het klimaat werkt), mede vanwege de eerder genoemde extreme inefficiëntie, waardoor er altijd conventionele backup centrales moeten klaarstaan om te voorkomen dat burgers en bedrijven het urenlang zonder elektriciteit moeten doen.
Britten heffen ministerie van Klimaat op
Ook in Groot Brittannië, waar ook jarenlang zwaar is ingezet op windenergie, begint het eindelijk te dagen wat voor een enorm kostbaar volksbedrog de ‘Energiewende’ eigenlijk is. De nieuwe premier Theresa May heeft het ministerie van Klimaat(verandering) zelfs opgeheven, omdat de omschakeling op groen te kostbaar blijkt en tot maatschappelijk en economisch onvaardbaar hoge stroomkosten zal leiden (3).
De Britten hebben nu de kans hun elektriciteitsvoorziening en financiën te redden, omdat ze na het Brexit niet langer gebonden zijn aan het door de EU geëiste groene energiebeleid. De enige manier om torenhoge energieprijzen voor burgers en bedrijven te voorkomen is de bouw van nieuwe kerncentrales. Ook zal er meer gas moeten worden geïmporteerd uit Nederland en Noorwegen. (5)
Verhuizen? Niet naar de rand van de bebouwde kom
Als burger kunnen wij bij onze keus voor energieleverancier meehelpen door niet te kiezen voor 100% groene energie, omdat wij daarmee ons eigen toekomstige energie-failliet subsidiëren. Onafhankelijke berekeningen toonden aan dat onze stroomrekening in 2020 gemiddeld € 1000,- per jaar hoger zal zijn dan nu.
En heeft u verhuisplannen, ga dan beslist niet aan de rand van een dorp of kleinere stad wonen. De kans dat u daar in de komende jaren met windmolens wordt geconfronteerd, is namelijk groot. De regering heeft weliswaar specifieke gebieden aangewezen waar ze mogen worden gebouwd, maar toezeggingen en garanties van de overheid aan de burgers hebben zoals u weet al jaren geen enkele betekenis meer. En voor degenen die al wel op die locaties wonen: protesteer, maak een vuist, en stem de volgende keer eens op een partij die wèl zijn beloftes nakomt en rekening houdt met uw belangen.
0 reacties :
Een reactie posten