Haarlem - Noord-Holland heeft nog maximaal 68 MegaWatt aan windmolens nodig om aan de opgave van het Rijk te voldoen. Er is daarvoor volop belangstelling vanuit de markt. Zeventien partijen zouden wel tussen de 194 en 233 MegaWatt willen realiseren.
Roel van Leeuwen
Hoe zat het ook alweer met het windmolenbeleid in Noord-Holland?
De provincie moet in zozo in totaal 685,5 MegaWatt aan windturbines hebben staan. Op dit moment is nog maximaal 68 MegaWatt nodig om
deze doelstelling te bereiken. De meerderheid van Provinciale Staten wil vooralsnog niet meer windturbines plaatsen dan moet van het Rijk. Critici vinden dat Noord-Holland veel meer turbines moet toestaan om de duurzame transitie te versnellen.
Welke voorwaarden had de provincie gesteld aan de plaatsing van nieuwe turbines?
Initiatiefnemers die grote windturbines (tot 3 MegaWatt) willen neerzetten, moeten bestaande (kleine) turbines saneren. Daarnaast is vastgesteld dat ze minimaal zes turbines in een lijnopstelling moeten plaatsen en dat ze minimaal op 600 meter afstand van de woningen moeten worden geplaatst.
___________________________________________________________
Aanvragen voor windparken
Amsterdam: Coëperatie NDSM
• Energie U.A./Windpark NDSM Energie (5 turbines), Wind Groep Holland BV/Nieuwe Hemweg (6),
uitbreiding windturbinepark
Havenwind (4), Havenbedrijf Amsterdam NV/Afrikahaven (2), Siciliëweg (2), Hornweg (7), West-poortweg (7).
Velsen: Eneco Wind BV/Windpark Spuisluis (6), Vijf voorstellen Tata Steel IJmui-
den BV/Windpark Tata Steel (2 tot 8).
Medemblik: Energie Nederland Windenergie Holding BV/ Midwoud (6). Hollands Kroon: WP Energiek B.V./Waarderpolder- en Groeterpolder (6), Windmolens Groeterpolder BV/Waarderpolder- en Groeterpolder (6).
Haarlemmermeer: Stichting
Windpark Haarlemmermeer-Zuid (circa 10).
_____________________________________________________________
Is er voldoende belangstelling van initiatiefnemers?
Meer dan voldoende. Er zijn zeventien aanvragen binnengekomen bij
de provincie voor de realisatie van
windparken voor locaties in de ge-
meenten Amsterdam, Velsen, Medemblik, Hollands Kroon en Haarlemmermeer. In totaal is er tussen de 194 en 233 MegaWatt aangevraagd. „We zijn hoopvol gestemd dat het behalen van onze taakstelling geen probleem gaat opleveren", aldus gedeputeerde Jack van der Hoek.
Wat is nu de volgende stap?
Omgevingsdienst Noordzeegebied gaat nu toetsen of de aanvragen wel voldoen aan alle voorwaarden. Daarna maken Gedeputeerde Staten een rangschikking op basis van ruimtelijke kwaliteit. Een besluit hierover wordt in het najaar verwacht. Aanvragen in industrieel/sterk verstedelijkt gebied krijgen de hoogste prioriteit.
NHD
2 reacties :
Initiatiefnemers noemen ze dat; profiteurs van onzin subsidies met door de staat gegarandeerde winst, noem ik hen.
A propos, waarom neemt de staat zelf geen deel in dat spelletje? Of moet er met alle geweld belastinggeld naar een bepaalde richting gedrained worden en verloopt deze route via het 'particulier initiatief'?
De r(o)overheid.
Wat een leugenaars!
Fuck de burgers!
Een reactie posten