Meer dan de helft van alle bestrijdingsmiddelen in Nederland is zeer giftig voor mens, (drink) water, bijen/insecten en bodem. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Risicolijst bestrijdingsmiddelen van Natuur & Milieu, uitgevoerd door CLM.
- door Jolanda van Zwieten
Op 3 februari vindt er een bijeenkomst met staatssecretaris Van Dam plaats over bestrijdingsmiddelen, waar ook Natuur & Milieu aan deelneemt. Natuur & Milieu roept op tot een zo snel mogelijk verbod op de meest giftige bestrijdingsmiddelen.
55% verhoogd risico
Alle 238 bestrijdingsmiddelen die in 2015 zijn toegelaten in Nederland, zijn onderzocht. Hiervoor is een kleurenindeling gemaakt. Rood staat voor zeer verhoogd risico, oranje voor verhoogd risico, groen voor gemiddeld of laag risico. Van de 238 stoffen zijn er volgens de gehanteerde systematiek 108 groen, 41 zijn oranje en 89 rood. Dat betekent dat ruim de helft van de toegelaten middelen (55%) een verhoogd risico hebben op een of meerdere criteria. 37% valt in de categorie rood.
Risico’sIn het gewasbeschermingsbeleid vormen risico’s voor grondwater (drinkwatervoorziening), oppervlaktewater (drinkwatervoorziening en ecologie) en bodemleven (ecologie) belangrijke criteria. Ook zijn er risico’s voor bijen, hommels en vogels. Wie werkt in de landbouw of omwonende is, loopt ook risico.
Voor telers en omwonenden kunnen sommige bestrijdingsmiddelen kankerverwekkend, mutageen en hormoonverstorend zijn. ‘Onacceptabel. Deze bestrijdingsmiddelen moeten zo snel mogelijk worden verboden,’ aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel van Natuur & Milieu. ‘Groente en fruit in supermarkten of bij de groenteboer zijn wel veilig. De bestrijdingsmiddelen zijn daarop niet meer aanwezig.’
ActieplanNatuur & Milieu wil samen met Van Dam, groente-, fruit-, bloemen-, planten- en bomentelers, leveranciers van bestrijdingsmiddelen en de retail een nationaal actieplan opstellen om giftige bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Tuinbranche Nederland en Natuur & Milieu nemen daarin het voortouw. Donderdag 4 februari tekenen beide partijen een deel-actieplan om de teelt van bloemen, planten en bomen te verduurzamen. In dit plan staan de volgende maatregelen:
- Onmiddellijk verbod op toepassen meest schadelijke bestrijdingsmiddelen;
- Het sneller toelaten op de markt van biologische bestrijdingsmiddelen;
- Uitfaseren van andere schadelijke bestrijdingsmiddelen waarvoor alternatieven beschikbaar zijn of kunnen worden ontwikkeld;
- Integraal bevorderen van duurzame teelten;
- Zorgvuldig werken waardoor er bijvoorbeeld geen verwaaiing is van bestrijdingsmiddelen tijdens de toepassing;
- Verplichte zuivering van het afvalwater in de glastuinbouw (waar al toe is besloten) en strenge handhaving.
Natuur en Milieu
4 reacties :
Als de boeren het milieu niet verzieken met hun zwaaipalen dan doen ze het wel met vergif en de burgers maar betalen aan dat stelletje.....
Boer is subsidie!
Intussen heb ik begrepen dat groenten en aardappelen niet in de schappen van de supermarkt groeien maar gewoon op het land. Wij zitten dus aan de boeren vast en ik vraag mij af of de boeren deze situatie zelf ook prettig vinden. Ik denk wel eens als wij het geld dat aan die volkomen onrendabele, onzinnige, onbetrouwbare, volledig ontoereikende qua productiviteit en subsidie slurpende windmolens (als de boeren net zo inefficiënt zouden produceren als de windmolens zouden wij allemaal verhongeren!!!) , zouden besteden aan onderzoek en desnoods voorlopige subsidies aan minder schadelijke bestrijdingsmiddelen, zou de volksgezondheid wezenlijk kunnen verbeteren en zou er een veel geringere aanslag op het milieu/ecosysteem plaatsvinden. Dat zal helaas nooit gebeuren; de milieufascisten met de banken en grootgeldinvesteerders hebben de macht gegrepen, daarbij geholpen door hun stromannen in de politiek en wetenschap. Uw gezondheid interesseert de staat geen moer; U bent pas interessant als die of die geld aan U kan verdienen - socialisme en kapitalisme - ooit aartsvijanden hebben elkaar gevonden en dat zult U ondervinden.
Zou het hoge aantal sterfgevallen aan kanker in Nederland te maken kunnen hebben met de grote hoeveelheden gif die er op de landbouwgewassen gesproeid worden?
Nederland is het land met gemiddeld het hoogste aantal sterfgevallen aan kanker.
Een reactie posten