Lucht in stad moet nog schoner

Datum:
  • maandag 7 december 2015
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Utrecht - De luchtkwaliteit in Nederland mag dan bijna voldoen aan de Europese normen, maar dat is nog volstrekt onvoldoende. „Volgens de wereldgezondheidsraad moet het nog 2,5 keer zo streng worden. Dat wordt de nieuwe uitdaging", zet Kevin Zuidhof uiteen. 
    Frans van den Berg fivan.den.berg@hollandmediaconibinatie.n1


    Zuidhof is directeur van de stichting Schone Lucht en belegt vandaag in Utrecht het Luchtcongres. Daar gaan bedrijfsleven, overheid en natuurgroepen samen zoeken naar mogelijkheden om de lucht- kwaliteit in Nederland verder te verbeteren.

    De laatste jaren is al veel gedaan. Het aantal wegen waarlangs de stikstofdioxide te hoog is, is gedaald van 300 naar tien kilometer. Die laatste probleemgevallen zitten in Amsterdam en Rotterdam. Fijnstof is een ander probleem en recent kwamen daar de inzichten over ultrafijnstof, zoals bij Schiphol, nog eens bij.

    Op een kluitje

     „De Europese normen voor de luchtkwaliteit hebben we bijna bereikt, maar het is lastig om de veel strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te halen. Nederland, België en de Povlakte zijn nu eenmaal de toplocaties.

    Fijnstof en ultrafijnstof zijn de nieuwe boosdoeners 


    Ze zitten met veel mensen, bedrijven en mobiliteit op een kluitje. Daarbij hebben wij ook nog eens last van vervuiling die uit Duitsland binnenwaait of, zoals aan de kust, uit Engeland", verklaart Zuidhof.

    In plaats van nieuwe wettelijke eisen probeert de stichting op verzoek van het ministerie van infrastructuur en milieu toch een volgende stap te maken. „We gaan bedrijven stimuleren om met innovaties te komen. Inderdaad snijdt het mes meestal aan twee kanten, omdat het bij verbrandingsmotoren niet alleen om CO2 gaat, maar ook om fijnstof. Fabrieken moeten schoner, maar ook auto's, vliegtuigen en schepen."

    Afzuigkap

    Uit een recente Belgische studie blijkt dat het merendeel, van de vroegtijdige overlijdens te wijten is aan fijnstof. Het is kankerverwekkend, veroorzaakt hartaanvallen en longziekten. Mensen in de grote steden lopen de grootste risico's. „Wanneer wij in de keuken op aardgas koken en de afzuigkap niet aanzetten, is dat net zo smerig als de smog die nu in Peking hangt", geeft Zuidhof als voorbeeld. „En wat te denken van bedrijven in de metaalsector, waar de werknemers kleine ijzerdeeltjes inademen."

    Tot slot moet de Nederlander duidelijker worden gemaakt hoe slecht een open haard is voor de luchtkwaliteit. Dat geldt ook voor de zo populaire vuurkorven en barbecues. „Aspecten waar we het vandaag over gaan hebben, zodat we een nieuw luchtkwaliteitsbeleid voor de jaren na 2016 kunnen ontwikkelen."

    NHD






    3 reacties :

    Anoniem zei

    Ach, mijnheer Zuidhof moet ook laten weten aan de buitenstaanders dat hij toch wel heel erg hard aan het werk is.
    Het is heel simpel: er zijn veel te veel mensen maar types als Zuidhof zetten daarentegen wel weer de grenzen wagenwijd open om meer mensen Nederland binnen te halen, dat is dan weer niet schadelijk.

    Anoniem zei

    Stil blijven zitten, geen auto's, dieren, vliegtuigen en teveel mensen meer en alles zal in orde komen, behalve dan het fijnstof wat veroorzaakt wordt door de natuur, zoals vulkaanuitbarstingen, stofwolken, enz.
    Zorg voor scheepsladingen met condooms voor Afrika zodat de "konijnen"fok daar afneemt. Oh nee, dat laatste kan niet meer want de productie van condooms veroorzaakt fijnstof, dus wat dan te doen?

    Johann zei

    Als alternatief kunnen we meteen stoppen met onze economie en op een houtje bijten.
    Geachte heer Zuidhof, "de geit en de kool sparen" blijkt al eeuwen niet mogelijk, waarom nu dan wel.

    Een reactie posten