Ik heb het gevoel dat wij, de bevolking, worden benaderd als een stelletje debielen die het toch niet echt snappen en die je daarom van alles aan hun neus kunt hangen.
René Diekstra
Zie je dat, zegt ze, „Je ziet gewoon aan hen dat ze hem niet geloven." We zitten naar 'RTL late night' te kijken waar minister-president Mark Rutte met een mist van nietszeggende zinnen aan het zicht probeert te onttrekken wat hij wel en niet wist van de Teevendeal. Teevendeal staat voor het bestrijden van de misdaad door aan zware criminelen belastingvrij miljoenen uit te keren en hun gevangenisstraffen te halveren.
De andere gasten aan tafel luisteren inderdaad met gezichtsuitdrukkingen, zoals toegeknepen ogen, die ongeloof uitdrukken. „Jij gelooft hem ook niet?", vraag ik in de huiskamer. Daarmee impliciet prijsgevend wat ik zelf geloof. Ze knikt. Ik kijk nog heel even mee en loop dan de kamer uit. Het is genoeg. Ik ga onderhand over mijn nek van de onwaarheden en ontwijkingen die al dagen door de in het rapport van de commissie Oosting over de Teevendeal bekritiseerde politici over ons heen worden gekieperd. Ze maken me ook heel boos. Ik heb het gevoel dat wij, de bevolking, worden benaderd als een stelletje debielen die het toch niet echt snappen en die je daarom van alles aan hun neus kunt hangen.
Zoals Rutte in de uitzending probeert met te beweren dat het bedrag van 4,7 miljoen dat door de staat, door ons dus, aan een crimineel is uitgekeerd, helemaal niet zo'n hoog bedrag is want het is opgebouwd 'uit rente op rente'. Rente op rente aan een crimineel uitkeren? Hoe haal je het in godsnaam in je hoofd om als minister-president met een uitgestreken porum zulke nonsens aan je volk proberen te slijten? Het antwoord is van een diep aanvretende treurigheid: arrogantie. Zoiets bizars verkondig je alleen als je meent je dat te kunnen permitteren. En helaas wordt die arrogantie nog gaande de uitzending beloond. Want de gespreksleider laat, net als de rest aan tafel, Rutte ongehinderd doorleuteren. Zoals journalisten dat later ook doen, wanneer Rutte tijdens een persconferentie beweert dat de Teevendeal eigenlijk toch een topdeal is geweest, want 'je weet maar ,,nooit wat er tegenover stond aan belangrijke informatie voor het OM'. Rutte wist dat zelf ook niet. Maar zelfs als er iets aan informatie tegenover heeft gestaan, ook dan is een aangeversloon van bijna vijf miljoen aan één van 'die klootzakken' (Ruttes woorden) plus strafhalvering krankzinnig. En ook dan zijn al die daaromheen geweven hele en halve onwaarheden schandelijk. Toch zullen Rutte en zijn roedel zelf blijven roepen dat ze niks verkeerd hebben gedaan en ook al gelooft niemand hen meer, ze komen ermee weg. Want geen politicus in dit land, met uitzondering van Geert Wilders, die nu verkiezingen wil.
We zullen dus geruime tijd door Pinokkio's geregeerd worden. Het goede nieuws is dat niemand achteraf kan zeggen dat we het niet geweten hebben.
NHD
1 reacties :
De treurige waarheid is dat Nederland een halfzachte en op korte termijn denkende bevolking heeft die denkt door iets zachtjes door te laten sudderen de zaak niet aanbrandt maar intussen vergeet dat de saus dan wel verdampt en het vlees alsnog zwart geblakerd uit de pan komt.
Een reactie posten