Komst windmolens in Velsen onzeker

Datum:
  • dinsdag 1 december 2015
  • in
  • Categorie: , ,
  • HAARLEM - Het is nog lang niet duidelijk of het de provincie Noord-Holland gaat lukken om de door de overheid voorgeschreven hoeveelheid megawatt aan windenergie te realiseren. Dat werd gisteravond in het Provinciehuis duidelijk.

    N
    oord-Holland moet 685,5 megawatt mogelijk maken op het grondgebied van de provincie. Op dit moment is er nog 76 megawatt tekort om die doelstelling te realiseren. Voor het Noordzeekanaalgebied is door mogelijke exploitanten een aantal kansrijke principe aanvragen ingediend.
    De verwachting is dan ook dat het grootste deel van de vereiste megawatts daar gerealiseerd gaat worden. Onduidelijk is echter nog hoe Gedeputeerde Staten de nog benodigde 76 megawatt moet gaan verdelen onder de aanvragers van een vergunning. Welke aanvragen worden verleend en welke geweigerd? Je zou kunnen denken aan volgorde van binnenkomst of loten. Gedeputeerde Staten hebben gekozen voor een rangschikking op ruimtelijke kwaliteit. Aanvragen in industrieel/sterk verstedelijkt gebied krijgen dan de hoogste prioriteit. Daaronder valt ook het plan Spuisluis in IJmuiden. Zes windmolens op een rij aan de noordkant van het Noordzeekanaal.

    Protestgeluid

    Er was gisteren een delegatie bewoners vanuit Velsen meegereisd om in het provinciehuis een protestgeluid te laten horen. Onder het motto ’Bij staal en kolen niet nog een molen’ nam onder andere Karel Spaas het woord. ,,IJmuiden dreigt het afvalputje van de provincie te worden”, zo liet hij de aanwezigen horen. ,,Als er elders voor windmolens geen ruimte kan worden gevonden, dan maar plek maken in IJmuiden. En dat terwijl er bij ons al overlast aan geluid en fijnstof genoeg is. Op het platteland speelt geen fijnstof problematiek. Waarom daar geen molens plaatsen?”, vroeg hij zich af. De diverse politieke partijen zijn onderling sterk verdeeld in hun standpunten. ,,Waar mensen windmolens willen, komen ze niet, en waar mensen geen molens willen, komen ze wel”, zo liet bijvoorbeeld Groen Links weten. De PvdA op haar beurt is voorstander van ’Wind op zee en dan ook nog buiten de twaalf mijlszone.’
    Kortom, het was gisteravond een en al besluiteloosheid. 14 december is wat betreft duidelijkheid een belangrijke datum. Dan moeten er wel knopen worden doorgehakt. Begin volgend jaar wordt een start gemaakt met de besluitvorming. Op 15 januari mogen de mogelijke exploitanten (waaronder Eneco) een vergunning aanvragen.

    Haarlems dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten