Handel in oude molens frustreert nieuwe windparken

Datum:
  • dinsdag 15 december 2015
  • in
  • Categorie: , ,



  • Partijen die oude windturbines bezitten drijven de prijs daarvoor zo hoog op dat ze de plannen voor nieuwe windparken in de provincie Noord-Holland frustreren. Daardoor dreigt Noord-Holland de landelijke doelstelling voor windenergie volgend jaar niet te halen. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
    Ondernemers die nieuwe windturbines willen plaatsen, hebben in Noord-Holland te maken met een specifieke regel. Voor elke nieuw geplaatste turbine moeten twee oude worden afgebroken. Daardoor is een lucratieve handel in oude windturbines ontstaan. Verschillende partijen hebben oude turbines in de provincie opgekocht en bieden die nu voor hoge prijzen aan aan ondernemers die nieuwe willen neerzetten. Of ze eisen een deel van de winst van de nieuwe turbines op.

    Lucratief

    Voor elke molen eerst twee slopen? Daar zit geld in. '30 duizend euro voor uw oude turbine.' Lees het in dezereportage.
    Een van die partijen, de Vereniging Herstructurering Windmolens, biedt naar eigen zeggen '25 tot 30 saneringsturbines' aan. Ondernemer Martijn Pater, die met NDSM Energie in het Amsterdamse havengebied zes nieuwe turbines wil plaatsen, kreeg van diverse handelaren oude molens aangeboden. Pater: 'Die handelaren willen het onderste uit de kan. Eentje wilde in ruil voor twaalf oude molens de helft van de winst van ons project hebben, later verlaagde hij zijn eis naar 20 procent. Anderen vroegen 150 duizend tot 200 duizend euro per oude molen.'

    Dat windenergie erg lucratief is, blijkt uit het businessmodel voor de turbines in de Amsterdamse haven. De molens die daar moeten komen, kosten 4 miljoen euro per stuk. De overheid subsidieert de geleverde energie; die subsidie bedraagt 6 miljoen euro per molen voor een periode van vijftien jaar. Daar komen de stroomopbrengsten voor de eigenaren nog bovenop. NDSM Energie verwacht 100- tot 150 duizend euro winst te maken per molen per jaar. In vijftien jaar tijd moet dat leiden tot een winst van minimaal 9 miljoen euro.

    Opdrijven

    De provincie blijft onduidelijk over het al dan niet halen van de doelstelling
    Oud-gedeputeerde Ralph de Vries (D66), die in november opstapte uit onvrede met het provinciale windbeleid, vindt dat de één-voor-tweeregel voor de verkeerde prikkel zorgt. 'Het leidt tot scheve marktwerking, het opdrijven van de kostprijs van nieuwe turbines en het toe moeten staan van participatie van anderen in jouw project.'

    Ondernemer Pater ziet in de gewraakte regel zijn idee bevestigd dat de provincie tegen windmolens is. 'Vooral de VVD.'
    Namens de Vereniging Herstructurering Windmolens zegt bestuurslid Felix Olthuis dat hij de verzamelde oude molens 'zo gunstig mogelijk in wil brengen'. Wat hij vraagt, wil hij niet zeggen. Wel beaamt hij dat zijn vereniging een sterke onderhandelingspositie heeft, bijna een monopolie. Olthuis: 'Referentiekaders zijn er niet en de markt is zich aan het sluiten.' Voor midden januari moet de provincie Noord-Holland weten of ze in 2020 genoeg windenergie kan leveren. Het Rijk eist dat de provincie dan 685,5 megawatt levert, Noord-Holland heeft nu nog 105,5 megawatt nodig.

    De provincie blijft onduidelijk over het al dan niet halen van die doelstelling. Meerdere gedeputeerden zeiden in de afgelopen weken dat het niet ging lukken, maandag werd gemeld dat het wél mogelijk is.

    Volkskrant

    0 reacties :

    Een reactie posten