Oppositie wil debat over bestuurscultuur

Datum:
  • woensdag 25 november 2015
  • in
  • Categorie:
  • Haarlem - De oppositie wil een debat over de gesloten bestuurscultuur in Provinciale Staten. 14 december wordt genoemd.


    Leonie Groen Igroen@hollandmediacombinatie.nl 

    Aanleiding is het opstappen van gedeputeerde Ralph de Vries (D66). Die hekelde de houding van het college ten opzichte van de oppositiepartijen. Ook wil De Vries dat het provinciebestuur zich flexibeler opstelt ten aanzien van het plaatsen van windmolens en de overgang naar duurzame energie.

    Fractievoorzitter Alwin Hietbrink van GroenLinks ziet het vertrek van de D66'er als een signaal dat het niet goed gaat met de besluitvorming in Provinciale Staten. „De Vries raakt aan een belangrijk punt. Belangrijker nog, voor nu, dan windmolens. Alleen als er debat is, kun je goede besluiten nemen die de mensen in de provincie ten goede komen."

    Fractievoorzitter Remine Alberts van de SP: „We zijn allemaal verschillend en allemaal gekozen. Er moet discussie mogelijk zijn."

    Serieus nemen 

    Hietbrink hoopt dat De Vries' signaal serieus genomen wordt. Dat is afwachten, aangezien de ideeën van de oppositie steeds in de kiem gesmoord worden door het college, zegt Hietbrink. „Je went eraan, maar het deugt niet", zegt PvdDfractievoorzitter Bram van Liere.

    De Vries wilde windmolens kunnen plaatsen in bepaalde gebieden. Hij is volgens de oppositie teruggefloten door de coalitiepartijen waartoe ook zijn eigen D66-behoort. Alberts wil weten hoe de verhoudingen liggen in de coalitie en binnen D66.

    Het college zegt zich niet te herkennen in de beschuldigingen. En dat de gedeputeerden juist voorop willen lopen in het opwekken van duurzame energie. „Daarvoor is veel geld vrij gemaakt", aldus een woordvoerder.


    NHD




    1 reacties :

    Rob Ravensteijn zei

    Prima oproep. Voldoende aanleiding. Zou best waard zijn om een nationaal debat van te maken, niet alleen in de eigen provincie, ook binnen gemeenten, tussen gemeenten en tussen de bestuurslagen gemeenten, provincies en Rijk. Vraagt goede voorbereiding. Het doel moet zijn om de kloof burger-bestuur te verkleinen en het vertrouwen wederzijds te vergroten. Wiens portefeuille?

    Een reactie posten