Bouwvergunning is eeuwig

Datum:
  • zaterdag 28 november 2015
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - Dat was even schrikken voor omwonenden van agrariër René van der Hulst in Nieuwe Niedorp. Begint -ie zomaar een windmolen te bouwen. De buurt is in rep en roer. Want de oorspronkelijke bouwvergunning is al veertien jaar oud en al die tijd gebeurde er niets. Ook niet na een aanpassing, zeven jaar geleden.

    Ronald den Boer

    Kan hij na zo'n lange tijd dan nu ineens aan de slag? Ja dat kan. Anders dan in België, waar je binnen twee jaar nadat een bouwvergunning is verleend aan de slag moet, zijp de omgevingsvergunningen in ons land in beginsel onbeperkt van kracht. Tenzij de gemeente er een geldigheidsduur in vermeldt, maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks.

    Wedstrijd

     Gemeenten kunnen een verleende bouwvergunning weer intrekken, maar ook dat is een zeldzaamheid. De gemeente moet daarvoor namelijk van goeden huize komen. Wijziging van het bestemmingsplan, zodat het bouwplan daarmee in strijd is geworden, kan zo'n reden zijn. Maar dat is wel een juridisch aanvechtbaar argument. De potentiële bouwer zal vrijwel zeker een beroep doen op rechtszekerheid: het kan niet zo zijn dat een gemeente eerst op basis van een bestemmingsplan toestemming geeft en vervolgens dat bestemmingsplan zodanig wijzigt dat de bouw alsnog onmogelijk wordt. Zoiets staat gelijk aan de spelregels wijzigen tijdens de wedstrijd.

    Gemeenten kunnen wel zelf bepalen of zij een geldigheidsduur aan bouwvergunningen koppelen. De gemeente Helmond deed dat bijvoorbeeld in 2010 via een zogeheten 'Beleidsregel'. Wie een bouwvergunning krijgt moet die in beginsel binnen 2,5 jaar daadwerkelijk gebruiken. Anders kan de gemeente besluiten deze weer in te trekken. Om te voorkomen dat de vergunninghouder volstaat met het graven  van een kuil of het storten van enig beton onder het mom 'met de bouw te zijn begonnen, moet vooraf duidelijk omschreven zijn wat onder bouwstart wordt verstaan.

    Woonwijken 

    Daar waar Hollands Kroon de afgelopen jaren tal van regels heeft geschrapt uit zijn bouwverordening, valt er veel te zeggen voor het opnemen van een geldigheidsduur voor omgevingsvergunningen. In vijf, tien of vijftien jaar tijd kan er immers veel veranderen. Zowel qua eisen aan een bouwwerk als aan de inrichting van de omgeving. Er kunnen zelfs vlakbij complete woonwijken zijn verrezen. Zo'n geldigheidsduur is ook in het belang van gemeenten zelf. Een slapende bouwvergunning kan al die tijd nieuwe planologische ontwik-, kelingen dwarszitten. Maar bovenal geeft een termijn in een bouwvergunning helderheid bij de aanvrager en rechtszekerheid voor omwonenden.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten