UTRECHT – Het vonnis van de rechtbank in Assen over schadevergoedingen voor aardbevingen in Groningen biedt ook perspectief voor andere projecten waar sommige mensen last van zeggen te hebben zoals windparken.
Dit zeggen de directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) en een juridisch adviser die een rechtszaak voert tegen het windpark bij Houten tegenover het Financieele Dagblad.
Volgens Rob Rietveld van de NLVOW is vooral het punt over het tijdstip waarop de schadevergoeding moet worden betaald. De compensatie moet worden overgemaakt voordat het huis is verkocht.
POSITIE VAN OMWONENDEN
Rietveld verklaart dat dit de positie van omwonenden van windturbines versterkt. Onderzoekers van het Tinbergen Instituut hebben eerder geconcludeerd dat de waardedaling in een straal van 2 kilometer rond een windturbine varieert van 1,4 tot 2,3 procent.
Volgens Ruud van Domselaar, juridisch adviseur bij Amice Advocaten, laat de uitspraak zien dat de maatschappelijke discussie over de gasboringen van invloed is op de woningwaarde. Hij trekt die lijn door naar windparken.
Amice Advocaten voert al een rechtszaak namens enkele omwonenden van een drietal windturbines in Houten. Deze zaak loopt nog bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Advocaat Rense Lubach van Houthoff Buruma denkt dat het vonnis over de aardbevingsschade niet zomaar kan worden doorgetrokken naar windmolens. Bij een windturbine wordt er schade veroorzaakt met een zogenaamde rechtmatige schadeoorzaak. Een redelijke schadeloosstelling is voldoende.
Groene Courant
0 reacties :
Een reactie posten