Alkmaar - Grondeigenaar
Spaansen uit Winkel wil samen met het Hemmer bedrijf Schadeberg tussen Winkel en Aartswoud zware zeeklei uitgraven om te verkopen. Het 'gat' in het weiland kan weer worden opgevuld met grond. Ook met baggerslib, tot boosheid van omwonenden.
Martin Menger
Vandaar dat enkele agrariërs in de omgeving van de Westfriesedijk in het geweer zijn gekomen tegen de plannen. In de Alkmaarse rechtbank kwamen onder meer R. de Wit en D. Molenaar met een kort geding in verzet tegen de vergunning die het hooghéemraadschap heeft afgegeven. De argwaan was bijna tastbaar in de zaal, merkte rechter A. Terwiel echter op.
De boeren vermoeden dat het opnieuw misgaat op deze plek. Want in de jaren tachtig is er illegaal al eens boorslib van een boortoren gedumpt, met alle milieugevolgen van dien. En wat als die vervuiling nu wordt opgerakeld en via de sloten bij het melkvee komt?
Daartegenover plaatst het waterschap de opmerking dat de grond eerst onderzocht is, en dat eventuele nieuwe grond die wordt aangevoerd, ook een schonegrondverklaring moet hebben. Dat is precies waar volgens De Wit de schoen wringt. „Wanneer wordt er dan gecontroleerd? Dat
is niet meer dan een steekproef. Dus er kan toch weer worden gesjoemeld." Het steekt de boeren dat in de vergunning die de gemeente Hollands Kroon heeft afgegeven, over 'grondverbetering' wordt gesproken. „Maar nu mag er ook bagger worden gestort", klonk het verontrust.
_______________________________________________________
Zandboeren
Een unicum. Zo beschouwden enkele aanwezigen de uitspraak
gisteravond van voorzitter Cor Koning van HZL dat het nieuwe
strand toch wel mooi is geworden. Koning, verklaard tegenstander
van het project, zei „dat de zandboeren een mooi stuk werk
hebben geleverd".
_______________________________________________________
De ondernemers Schadeberg en Spaansen erkenden grif dat het project geld moet opleveren. „De zware zeeklei is nodig voor de dijkversterkingen", aldus Hans Schadeberg. „Mijn klanten staan in de rij om overtollige grond ergens kwijt te kunnen. Zoals grond die wordt weggehaald voor het datacentrum van Microsoft bij Agriport. En hier komt alleen schone grond." Het hoogheemraadschap heeft er belang bij dat de volle ingedroogde bagger ook weer ergens kan worden gestort. De Wit en Molenaar willen dat de vergunning wordt geschorst. Rechter Terwiil merkte al snel op die kans nogal klein is. „Het gaat hier eigenlijk om het feit dat u geen vertrouwen heeft in de handhaving", concludeerde zij. Spaansen kwam in de rechtszaal met het aanbod om de grond over twee jaar - wanneer de klus is afgerond - opnieuw te laten controleren. Het schap wil wel bemiddelen. Dat zou een procedure tegen Hollands Kroon kunnen voorkomen. Dat aanbod wordt nog overwogen.
NHD
0 reacties :
Een reactie posten