Politici in Den Helder moeten direct met de billen bloot

Datum:
  • zondag 31 mei 2015
  • in
  • Categorie:
  • DEN HELDER - Hoe vaak hoor je politici in Den Helder niet roepen dat de kloof tussen burgers en politiek gedicht moet worden?


    Door Delano Weltevreden 231 mei 2015

    Vorig jaar ging iets meer dan 47% van de kiesgerechtigden naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De lokale politiek kan meer dan de helft van de Helderse kiezers dus gestolen worden. Hoe zou dat nou komen? Nou, kijk maar naar Vissergate, de gang van zaken rond het gedwongen vertrek van wethouder Geurt Visser.

    Het officiële verhaal was dat zijn gezin ten koste ging van zijn drukke baan. Bronnen in het stadhuis vertelden deze krant wat er werkelijk speelde: Geurt Visser was door de rest van het college gedwongen op te stappen, onder meer omdat hij zich tegenover vrouwen onbehoorlijk zou hebben uitgelaten.

    Radar 

    Nadat de wethouder financiën zijn vertrek in een gemeentelijk persbericht had aangekondigd verdween hij twee dagen van de radar. Donderdagavond kwam hij plotseling in de lucht met een tweet dat hij toch niet weg ging en wethouder bleef. Er waren ’ontwikkelingen die van invloed zijn op dit besluit’, meldde hij. Die bloedjes van kinderen waren opeens niet meer belangrijk. 

    Terugkeren? Daar moeten we een stokje voor steken, dacht het college. Vrijdag werd na rijp beraad op het stadhuis besloten om de vuile was van Geurt Visser buiten te hangen. Met een verhaal over zijn persoonlijke functioneren, onwelvoeglijke gedrag richting vrouwen in en buiten het stadhuis en over beeldmateriaal dat ’potentieel schadelijk’ is voor zijn gezin en voor andere gezinnen. Opeens bleek dat de wethouder niet zo gewaardeerd was als het college het eerder deze week deed voorkomen.

    Waarheid 

    Les 1 in de communicatie van organisaties die slecht nieuws te melden hebben is: ’vertel de waarheid’. En vertel die zelf en zo snel mogelijk. Anders gaan anderen ermee aan de haal en loop je, voor je er erg in hebt, achter de feiten aan. Dat is niet makkelijk, maar je komt er wel het verst mee. 

    Nu is er gedoe ontstaan omdat mensen op het stadhuis dachten dat het mogelijk was om de kool en de geit te sparen. Daardoor duurt deze onverkwikkelijke toestand langer dan het had hoeven duren als meteen open kaart was gespeeld. In situaties waarin de belangen groot zijn, komt de waarheid op een gegeven moment geheid boven tafel.

    Als de plaatselijke politici dus willen dat hun burgers meer vertrouwen in hen krijgen, moet de gemeente er alles aan doen om dat vertrouwen te winnen. Dus meteen de waarheid vertellen. Wie dat niet wil doen, moet geen klaagzang blijven houden over de kloof die steeds breder wordt.

    NHD





    0 reacties :

    Een reactie posten