Advies aan Kamer: zet in op thorium

Datum:
  • vrijdag 17 april 2015
  • in
  • DEN HAAG (Energeia) - Met de bekende voorraden thorium kan de wereld voor tienduizenden jaren van CO2-vrije elektriciteit worden voorzien. Die hoopvolle boodschap in bange dagen gaf kernfysicus Jan Leen Kloosterman van TU Delft deze woensdag af aan de Tweede Kamer. Daarvoor zijn wel miljoenen euro’s aan studies en experimenten vereist.
    Kloosterman sprak in de Kamer op uitnodiging van de reeds opgestapte VVD-energiespecialist René Leegte. Volgens de onderzoeker is thorium een ideaal alternatief voor bestaande manieren van elektriciteitsopwekking. Door schier onuitputtelijke voorraden, het uitblijven van CO2-uitstoot en de relatief korte periode van radioactiviteit van restmateriaal kent deze metaalvorm in de ogen van Kloosterman nauwelijks nadelen.
    "Thorium is de meest onderschatte energiebron tot nu toe", zegt hij. "Volledig omgezet levert het per gram dezelfde hoeveelheid energie als 2.500 liter benzine. En het ligt voor het oprapen, letterlijk. In India bestaan zwarte stranden die wel 5% thorium bevatten." Kloosterman benadrukt dat restmateriaal van de energieproductie bij thorium 'slechts' 300 jaar radioactief blijft, terwijl dit bij uranium zo’n 250.000 jaar is.  Ook geeft hij aan dat een ramp zoals in Fukushima in 2011 niet mogelijk is.
    Om het potentieel van thorium te benutten is een nieuw type reactor nodig, de zogenoemde gesmolten-zoutreactor. Op dit punt ligt dan ook meteen de grootste uitdaging: voor de ontwikkeling van een dergelijke centrale is nog veel onderzoek nodig. Kloosterman schat dat er ruim EUR 300 mln euro nodig is om binnen twintig jaar tot een operationele reactor te komen. Tevens pleit hij voor een bundeling van kennis in een nieuw instituut.






    0 reacties :

    Een reactie posten