De Wereldgezondheidsorganisatie heeft verklaard dat glyfosaat, het actieve bestanddeel in de populaire herbicide Roundup, 'wellicht kankerverwekkend' is. Ze raadt boeren en tuinders aan goed na te denken voor ze het product inzetten.
24 MAART 2015
Het IARC (International Agentschap voor Kankeronderzoek), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, vroeg 17 experten om vijf organofosfaten te onderzoeken. Van die vijf is alleen glyfosaat nog toegelaten in de EU. Het is vooral bekend in de RoundUp-variant die door Monsanto wordt geproduceerd.
Volgens het rapport is de onkruidverdelger terug te vinden in de lucht tijdens het gebruik, in het water en in onze voeding. Ook zijn er sporen van ontdekt in het bloed en de urine van boeren, wat erop wijst dat het lichaam de stof opneemt. Daarom plaatste het IARC deze stof in categorie 2A, wat eigenlijk gelijk staat aan categorie 1B in de Europese Unie. Stoffen in die categorie zijn in de Europese Unie in de regel niet toegelaten.
Het rapport vermeldt ook dat het gebruik van glyfosaat sterk is toegenomen sinds de ontwikkeling van glyfosaatresistente ggo-gewassen. Dat geeft boeren immers een vrijbrief om volop herbiciden te gebruiken zonder dat hun teelten er hinder van ondervinden. Tegelijkertijd is het mogelijk kankerverwekkende glyfosaat in hoge dosissen wel terug te vinden op de eetbare gewassen.
De Europese sectorvereniging van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie (ECPA) en Monsanto trekken de conclusies van de Wereldgezondheidsorganisatie in twijfel.
In de biologische landbouw is het gebruik van herbiciden niet toegelaten. De onkruidbestrijding gebeurt voornamelijk met machines zoals eggen, schoffelwerktuigen, ploegen of branders.
BIOFORUM
6 reacties :
In Nederland zullen gerust nog wel een paar "onderzoeken" door absoluut "onafhankelijke" instellingen verricht moeten worden om tot zo'n oordeel te komen. (om tijd te winnen)
Het jammere is dat de boeren die dit spul nog gebruiken de waarschuwingen van RIVM, WHO etc nooit lezen, voortschrijdend inzicht kennen ze niet, " mijn opa gebruikte het ook en die is 90 geworden" , in die trant praten zij nog steeds. Dus hun bewustwording zullen wij ter hand moeten nemen, want uit hun kring komt het niet.
Vroeger waren er nog echte boeren die rekening met de natuur hielden. Tegenwoordig is het bij de meesten nog maar om 1 ding te doen: geld.
Het maakt niet uit hoe de productie op te schroeven, als het maar geld oplevert, of anders EU subsidie.
Niet vanuit je leunstoel iedereen over 1 kam scheren reageerders.
Ik ken een aantal boeren uit mijn omgeving die absoluut geen Roundup op hun land willen gebruiken. Ook de GGO gewassen worden met gezonde argwaan bekeken.
Als je een enorme spuitmachine over het land ziet rijden betekent dit niet automatisch dat men chemisch gif aan het spuiten is. Heel veel bestrijdingsmiddelen zijn al op biologische basis, want een beetje slimme boer heeft allang door dat een gezond stuk grond op langere termijn meer produceert dan de killing fields van Monsanto.
Anoniem 4, misschien kun je ons deelgenoot maken van je geheim?
Het geheim zit 'm misschien wel in normaal vragen en praten met boeren ipv ze direct aan te vallen op hun "enorme gifspuiterij" ?
De groene leugen regeert niet alleen bij windmolens, maar ook in het beeld wat men van de landbouwer schetst. En u bent daar ingetrapt.
Dat blijkt namelijk uit hoe u over "vroeger" denkt. U weet blijkbaar niet dat men vroeger verschrikkelijk meer schadelijk gif spoot dan tegenwoordig. Ook door de boeren die volgens u toen "rekening hielden met de natuur". Dat was de tijdgeest met de kennis van toen.
Tijden veranderen echter. Oude boeren zonder kennis sterven uit en worden/zijn vervangen door een generatie die veel meer opleiding heeft dan de gemiddelde groene actievoerder.
Wat u vroeger zag was een klein trekkertje met een kleine gifsuit die hoge concentraties spoot waardoor hij een spoor van dood en verderf achter zich trok.
Tegenwoordig ziet u enorme spuitwagens die voor >99,9% water verspuiten om het gewasbeschermingsmiddel gelijkmatig te verspreiden. Door de veel lagere concentraties en vriendelijkere middelen moet men daarom wel eens vaker met de spuit over het land dan vroeger.
Kortom, een boer spuit misschien wel een aantal keren vaker, maar tegelijkertijd véél minder schadelijk dan zijn vroegere voorganger.
Er is geen "geheim" Anoniem 5. Het is open staan voor de kennis en ervaring van een ander ipv domweg aan een achterhaalde beeldvorming vasthouden.
Mvg, Anoniem 4. (geen boer, maar wel uitsluitend boeren als buren).
Een reactie posten