Dat zegt André Hoogendijk, adjunct-directeur van De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), in een reactie op de uitkomsten van het residuenonderzoek van PPO Wageningen UR.
Voor hele keten
'Milieukeur en MPS zijn bezig met het opzetten van zo'n systeem', aldus Hoogendijk. De certificering moet voor de hele keten gaan gelden, van veredelaar tot consument.
Volgens de adjunct-directeur heeft het onderzoek van Wageningen UR aangetoond dat er, op één uitzondering na, geen illegale middelen in de bollenteelt zijn gebruikt. Hoogendijk veroordeelt dit geval van illegaal gebruik.
Kruisbesmettingen
Verder blijkt uit het onderzoek dat er kruisbesmettingen van hele lage waarden plaatsvinden. Hoogendijk: 'De KAVB gaat bekijken hoe dit kan worden voorkomen'.
Volgens de KAVB-man was het uitgangspunt van het WUR-onderzoek, waartoe onder meer de KAVB opdracht gaf, na te gaan waar de residuen die Greenpeace vorig jaar op bloembollen had gevonden, vandaan kwamen en wat daaraan kon worden gedaan.
'Het uitgangspunt was niet om het ongelijk van Greenpeace te bewijzen', zegt hij.
Benadrukking
Het in de maak zijnde certificeringsysteem moet benadrukken dat er in de bollensector verantwoord met middelen wordt omgegaan.
Auteur:
Joost van Winse
0 reacties :
Een reactie posten