EINDHOVEN - Twee windmolentjes op de Traversebrug die stroom leveren voor het licht in een fietsenstalling en voor straatlantaarns in de buurt. Daarmee is het wat windenergie in Helmond aangaat wel gezegd.
Het is ook nooit echt een speerpunt van beleid geweest, erkent de gemeente. ‘Uit onderzoek uit 2004-2008 bleek al dat de regio er minder geschikt voor was.’
In Eindhoven speelt windenergie door alle ruimtelijke beperkingen ook al geen rol van betekenis, en voor de meeste andere gemeenten in de streek is het niet veel anders. Geen plannen, wel meewerken aan eventuele initiatieven van derden, maar geld is er niet voor.
Alleen in Oirschot is nog sprake van een windmolenpark in wording: vier turbines van RWE langs de A58: twee komen in Spoordonk te staan, twee in Moergestel. Oirschot en Oisterwijk gaven vorig jaar vergunning en RWE hoopt spoedig te gaan bouwen. Het project was in 2014 nog toegestaan in de Verordening Ruimte van de provincie, maar nu kan dat niet meer in Oost-Brabant.
Het enige voltooide windmolenpark staat sinds kort tussen de Laarakkerdijk in Reusel en de Belgische grens: vijf turbines van energiebedrijf Eneco. Of en wanneer de wieken gaan draaien, is nog de vraag. Er is een omgevingsvergunning voor nodig van de gemeente, maar omwonendenwerkgroep 'Geen windmolens in Reusel' stapte met succes naar de bezwaarschriftencommissie: die vindt dat niet goed onderzocht is of het project schadelijk is voor Natura 2000-gebieden net over de grens. B en W hielden de vergunning niettemin in stand. Dus stappen de omwonenden naar de rechter.
Natuurbeschermers in België roeren zich eveneens. Dat hindert ook de uitbreiding van het windmolenpark in Lommel; Bergeijk wilde wel meedoen met de buurgemeente, maar gooit nu wijselijk het roer om: minder grootschalig denken, meer inzetten op stimulering van kleinschalige en lokale initiatieven. „Je ziet een stevige toename van energieprojecten van particulieren en energiecoöperaties”, stelt milieuwethouder Frank van der Meijden vast.
ED.nl
0 reacties :
Een reactie posten