Noordkop - Meer bollenland blank gezet. - Bloembollenland staat steeds vaker drie tot zes maanden onder water als middel tegen ziekten. Het Noordelijk Zandgebied lijkt dit najaar hier en daar op een 'zeelandschap'.
Kwekers stappen noodgedwongen over op inundatie nu het enige bestrijdingsmiddel tegen de ergste bollenziekte feitelijk is verboden. Bij vorst zijn de watervlaktes prach-
tige ijspistes.
Bloembollencultuur KAVB verwacht dat het onder water zetten verder zal toenemen. De belangenvereniging zet komend jaar in de Noordkop een proef voort met mobiele waterkeringen.
Rubber
Rubberen wanden moeten het gemakkelijker maken om landerijen blank te zetten. Het stimuleren van inundatie staat in het actieplan 'Gezonde bollen, bloeiende sector' dat Bloembollencultuur opstelde.
Inundaiie is een onschadelijke, bio-
logische ontsmetting van land.
Ook om ziektes te voorkomen, wordt deze methode steeds vaker toegepast. „De aanpak biedt ook ecologische voordelen", zegt adjunct-directeur André Hoogendijk van de KAVB. „Vogels vinden er voedsel."
Bodemziektes zijn lang chemisch bestreden. Het middel monam (met als werkzame stof matam-natrium) kan sinds afgelopen zomer vanwege opgelegde beperkingen niet meer worden gebruikt tegen de schadelijkste besmetting, stengelaaltje. Deze ziekte heeft bollenkwekers in
het Noordelijk Zandgebied dit seizoen volgens Hodgendijk 'miljoenen euro's' gekost.
Kapitalen
In Noord- en Zuid-Holland was deze zomer zestig hectare bollenland besmet met stengelaaltje. „Dat gaat om kapitalen. Vandaar dat inundatie steeds vaker wordt toegepast."
De KAVB werkt ook mee aan proeven voor een andere milieuvriendelijke bestrijding. Dat gaat om 'biofumigatie' (groene grondontsmetting) en 'bodemresetten' (werken met plantaardige korrels).
NHD
0 reacties :
Een reactie posten