Petten - De hogefluxreactor in Petten kan veilig draaien tot in 2024 de nieuwe reactor Pallas gereed is. Over een ander heikel punt, de afvoer van de honderden vaten radioactief afval die nog in Petten liggen, kregen de bewoners ook gisteravond geen duidelijkheid.
Marten Visser
nvisser@hollandmediacombinatie.nl
Die toezegging kregen bewoners van het kustdorp gisteravond van directeur Niels Unger van NRG (Nudear Research and consultancy Group), die de reactor exploiteert. Volgens Unger worden er volgend jaar miljoenen gestoken in het aanpassen van de installaties van de reactor. De kernfysische dienst, een overkoepelend orgaan, inspecteert volgens hem wekelijks de gang van zaken rond de reactor.
De algemeen directeur had gisteravond wel wat uit te leggen in Petten. Een paar maanden geleden openbaarden onderzoeksjournalisten van Brandpunt Reporter immers dat er op het gebied van veilig
heid veel mis was in de reactor. Die zou daarom zijn stilgelegd op last van de kernfysische dienst, terwijl NRG altijd meldde de reactor zelf te hebben uitgezet.
Volgens Unger wordt er in ieder geval heel veel gedaan om de veiligheid te vergroten. Er zijn maar liefst 95 nieuwe functies geschapen om te garanderen dat er in de reactor veilig wordt gewerkt.
____________________________________________
Afval ligt ook na 2017 nog in Petten
_____________________________
Toch zou NRG de bevolking wel wat sneller mogen informeren als er een incident is, zo merkte len bewoner op. Volgens Unger gebeurt dat, via de eigen website. Maar een nieuwsbrief is misschien een optie, aldus de directeur. Omdat de reactor meer dan een jaar stil lag en NRG zijn
klanten dus niet kon bedienen, was 2014 een bijzonder slecht jaar. Er wordt negen miljoen euro verlies gemaakt, zo zei Unger. „We hopen in 2015 weer een goed financieel resultaat te behalen." Daartoe heeft NRG de tarieven voor haar klanten fiks verhoogd.
Afval
Over een ander heikel punt, de afvoer van de honderden vaten radioactief afval die nog in Petten liggen, kregen de bewoners ook gisteravond geen duidelijkheid. De vaten moeten naar een centrale opslag in Zeeland. Voor eind 2017, was de afspraak. Dat gaat niet gehaald worden, zo vertelde Petra van Saaze, bij NRG verantwoordelijk voor het afval. Er moeten allerlei speciale installaties worden gebouwd, vergunningen krijgen duurt lang en zo zijn er nog wat meer complicaties. Wanneer het afval weg is? 2020 pas, hadden bewoners gehoord. Van Saaze: „Ik ga geen datum noemen."
NHD
0 reacties :
Een reactie posten