Matthie Bergman
Het aantal WW'ers in de arbeidsmarktregio's Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland is in november gestegen. Ook in de meeste sectoren nam het aantal WW-uitkeringen toe. Het totaal aantal lopende WW-uitkeringen komt in november landelijk uit op 425 duizend, 1,4 procent meer dan in oktober.
Noord-Holland Noord vertoonde met 2,0 procent een grotere toename. In Zaanstreek-Waterland
(1 procent) en Zuid-Kennemerland (1,1 procent) was de stijging lager dan landelijk.
Ook in de meeste sectoren groeit het aantal WW-uitkeringen.' Met een stijging van 14 procent liet de horeca de grootste toename zien. Dit komt met name door de seizoensinvloed. Er zijn uitzonderingen op deze ontwikkeling. In de bouw is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van oktober met 3,5 procent gedaald. De daling in deze sector zette in februari 2014 in en duurt, met name door het aantrekken van renovatie-en herstelwerkzaamheden, naar verwachting voort.
Het UWV heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen binnen de sectoren. De resultaten zijn gepresenteerd in het deze maand uitgebrachte rapport 'Sectoren in beeld'. Daaruit blijkt onder meer dat in Noord-Holland Noord het aantal WW'ers in de horeca met maar liefst 23 procent is gestegen.
De stijging was ook groot in de sectoren culturele instellingen (20,8 procent erbij) en werk en
(re-)integratie (17,9 procent). Daar staat tegenover dat het aantal werklozen in het onderwijs met 11 procent daalde en in. de grafische industrie bijvootbeeld met 5,8 procent.
Ook minder goed gaat het in de sector financiële en zakelijke diensten. Die sector telt de meeste WW'èrs; in Noord-Holland Noord ruim vierduizend.
De verwachting is dat volgend jaar het aantal vacatures flink toeneemt. Het totaal aantal banen stijgt echter beperkt, waardoor er voorlopig binnen de meeste sectoren voorlopig geen grote tekorten ontstaan. In specifieke beroepsgroepen kan wel krapte aan personeel ontstaan. Voorbeelden zijn ICT-programmeurs, monteurs, docenten in specifieke vakken en servicbmonteurs.
De tekorten in specifieke beroepsgroepen worden deels veroorzaakt door een 'mismatch' tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In de Noord-Hollandse regio's ontvangen bijna tienduizend mensen zonder startkwalificatie (opleiding op maximaal mbo -1 niveau) een WW-uitkering. Het vacatureaanbod is voor deze groep werkzoekenden klein. Op korte termijn wordt hier weinig herstel op de arbeidsmarkt verwacht.
NHD
0 reacties :
Een reactie posten