'Alle ramen er uit als zo'n molen omvalt'

Datum:
  • vrijdag 7 november 2014
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Omwonenden verzetten zich tegen vervangen rij windturbines in de buurt van gasleidingen langs Noordhollands Kanaal.


    Martijn Gijsbertsen

    „Of hier explosiegevaar op de loer ligt? Veiligheidsmensen van Gasunie hebben mij geschetst wat er kan gebeuren, wanneer zo'n windmolen met gondel en al door mastbreuk neer komt en per ongeluk dwars door de hoge-drukleiding valt. De knal die volgt, veroorzaakt een gigantische steekvlam en een krater van zestig meter omtrek. Alle ramen in een straal van een kilometer vliegen er uit."

    Albert Hoedjes (53) uit Anna. Paulowna is - zacht gezegd - niet blij met de zeven turbines langs het Noordhollands Kanaal en het Jaagpad tussen Breezand en 't Zand. De eigenaren willen deze in de loop van volgend jaar vernieuwen. Het gaat om een miljoenenproject. De molens staan vlak in de buurt van enkele gasleidingen en een gascompressorstation in de Polder.

    Er loopt onder meer een hogedrukleiding onder het land van de akkerbouwer en bloembollenkweker aan de Boermansweg 'op slechts een meter of dertig afstand' parallel aan de windturbines.

    „De kans dat zoiets daadwerkelijk gebeurt, is misschien niet groot. Maar gaat het mis, dan zijn we te laat", stelt Hoedjes. Hij is spreekbuis namens een groep van circa tien omwonenden van het zogeheten Windpark Westeinde die dezelfde zorgen delen. Zij wonen aan de Grasweg, Parallelweg, Callantsogervaart en Zuiderweg.

    Risicocirkels

    „De grootste leiding, die richting Randstad loopt en niet onbelangrijk is voor de gasvoorziening in Nederland, ligt 1,20 meter onder de grond en valt binnen de risicocirkels van alle turbines. Wij zullen ons daarom tot het uiterste verzetten. Dit is de kans om in te grijpen. Laat ze de hele boel mooi verplaatsen."

    Volgens Hoedjes is er nog een gevaar, dat 's winters de kop opsteekt. „Door rijp aan de bladen vind ik regelmatig stukken ijs op het erf. Dat zijn brokken van zomaar een meter. Gelukkig is het nog nooit mis gegaan, maar je zult er als dat valt net lopen of rijden."

    Het blijkt dat er tussen de windmoleneigenaren en omwonenden al langer geen sprake is van een goed huwelijk. De problemen zijn gestart in 2004, toen zestien experimentele molens (lagen op voldoende afstand van de gasleidingen) zijn vervangen door zeven grotere modellen.

    Afspraken 

    Buiten dat die turbines bij bepaalde windrichtingen en -snelheden geluidsoverlast en slagschaduw (flikkeringen) veroorzaken, laat echtgenote Jolanda Hoedjes (52) weten dat Westeinde BV gemaakte afspraken niet nakomt.

    „Voordat er werd 'opgeschaald, waren ze tot alles bereid. Klachten zouden netjes worden opgelost. Sinds die dingen er staan, wordt geen rekening meer met omwonenden gehouden", zegt zij. „Na meermaals boos te zijn geworden, worden we nu genegeerd. Terwijl zomers de ramen dicht moeten vanwege het irritante geluid en het slaan van de wieken soms doordreunt tot in ons huis. De verhoudingen zijn totaal verstoord. Maar we laten ons niet nog eens voor de gek houden." Albert Hoedjes vertelt dat destijds bij de herplaatsing fouten zijn gemaakt. „Vier molens zijn op de verkeerde plek gezet. De heipalen zaten al in de grond, toen ze dat ontdekten." De gemeente kondigde een bouwstop af. Omwonenden stemden er mee in dat de turbines konden blijven staan, op voorwaarde dat de eigenaren adequaat zouden optreden bij klachten. „Daarin zijn we te goedgelovig geweest, we krijgen nu stank voor dank. Dat bedrijf is door ons uit de problemen geholpen, het had destijds vanwege die misser failliet kunnen gaan. Maar ze hebben ons belazerd, bij de neus genomen."

    Het stuit de omwonenden tegen de borst dat ze niet door Westeinde BV op de hoogte zijn gesteld van het vernieuwen van de rij molens. „We hebben het nota bene in de krant moeten lezen. Uiteraard gaan we in bezwaar", aldus Jolanda Hoedjes. ,,Uit fatsoen hadden ze ons moeten informeren. Dat hebben de stiekemerds niet gedaan. Wie wind zaait, zal storm oogsten."

    Directeur Jeroen de Schutter van Windpark Westeinde bleek gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

    __________________________________________________

    Geen optie 

    Het vermeende explosiegevaar ontlopen door te verhuizen? 
    Dat is voor Albert en Jolanda Hoedjes beslist geen optie. 
    „We hebben hier ons bedrijf van dertig hectare. Wonen van
     oudsher op deze plek", aldus de akkerbouwer/ bollenteler, 
    wiens vader in de jaren dertig als boer in de Polder is gestart.
    __________________________________________________


    NHD









    0 reacties :

    Een reactie posten