Hollands Kroon - Hollands Kroon wil af van overbodige verboden
Wildplassen: 130 euro boete. Vláeken: 50 euró. We kunnen voor het minste of geringste een bekeuring krijgen. Soms gaat het om bizarre vergrijpen uit een
ver verleden, die zelden worden gehandhaafd. De gemeente Hollands Kroon maakt schoon schip: weg met al die regeltjes!
door Sophie Kluivers en Mike Muller
Liefst veertien biblebeltgemeenten kennen het vloek-verbod. In sommige plaatsen is het verboden om in het openbaar de naam van God te misbruiken. Andere gemeenten verbieden ook het gebruik van ruwe of onzedelijke taal. Uit een belronde langs de gemeenten blijkt dat er al zeker vijftien jaar geen boete voor dit 'vergrijp' is uitgeschreven.
„Vaak zijn het regels om een statement te maken of om iets uit te stralen", vertelt een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG). Het college van B en W van het christelijke Ermelo wilde in 2009 van het vloekverbod af, omdat ze de regel 'overbodig en niet te handhaven' vond. De gemeenteraad stemde echter tegen, vanwege het symbolische karakter van de regelgeving.
Plaatselijke verordeningen staan bol van maatregelen voor lokale ergernissen. In Arnhem en Nijmegen mogen geen metaaldetectors gebruikt worden om de hoeveelheid overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog op te sporen. Rotterdamse baasjes kunnen worden bestraft voor het aanhouden-de geblaf van hun hond. En, sommige kustplaatsen verbieden vliegers met twee of meer lijnen. Die kunnen namelijk veel lawaai maken.
Haarlem kwam begin dit jaar in het nieuws omdat het een verbod invoerde op het voeren van meeuwen. Vanaf afgelopen februari kunnen mensen 130 euro boete krijgen als ze de overlastgevende vogels broodkruimels geven. Burgemeester Bernt Schneiders verklaarde dat van het verbod vooral een preventieve werking zal uitgaan. „Natuurlijk gaan we handhaven, want het is een wens van de gemeenteraad, maar de handhavingscapaciteit is beperkt", zei hij destijds. Tot nu toe is er geen enkele boete uitgeschreven.
Wat eens een lokale ergernis was, hoeft jaren later geen probleem meer te zijn. Maar niet alle algemene plaatselijke verordeningen worden regelmatig opgeschoond. Zo is het in Lelystad verboden om perzikbomen te houden. Een regeling die uit de jaren zestig stamt, toen luizen die op de perzikbomen overwinterden een virus op aardappelplanten overbrachten en de oogst bedreigden. Het verbod is allang niet meer nodig. In Leiden is het strafbaar om stieren over de weg te vervoeren die niet geknieband zijn en voorzien van een neusring. De laatste veemarkt in de stad is in 2001 geweest.
Ook burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon vraagt zich van een aantal regels in de apv af waarom ze ooit zijn bedacht. ,,Het is nu bijvoorbeeld verplicht om logo's op winkelwagentjes te plaatsen. Ondernemers zijn echt wel slim genoeg om dat zelf te doen."
De Vereniging Nederlandse Gemeenten is het met deze gedachtegang eens. ,,Je moet je als gemeente afvragen of je alles wilt bekeuren wat er in de apv staat. Dat is ook wat het college van Hollands Kroon zegt: we willen en kunnen niet alles sanctioneren", aldus de woordvoerster. Vermindering van regeldruk staat al langer op de agenda van de VNG. „Het is goed dat gemeenten heel kritisch al hun regels tegen het licht houden. Je, ziet soms apv's die helemaal zijn dichtgeslibd. Dereguleren is belangrijk voor ondernemers en inwoners. Onder
nemers aie ieder jaar een vergunning moeten aanvragen voor de kerstmarkt,
dat is niet meer van deze tijd."
'Overheid moet burgers niet onderschatten'
Nawijn vindt dat de overheid zijn inwoners niet moet onderschatten. »Die kunnen echt zelf wel dingen regelen. We maken dat ook makkelijker. Bijvoorbeeld als er een buurtbarbecue wordt georganiseerd, hoef je niet meer bij de gemeente aan te kloppen. De bevolking is mondig genoeg om zaken op te lossen en met elkaar in gesprek te gaan."
Sommige inwoners van Hollands Kroon vrezen dat de politiek ook te ver kan gaan met het schrappen van regels. Zo zegt Petra Schol: »Wij strijden al geruime tijd tegen overlast-gevende hangjeugd. Doordat de gemeente het hangen in portieken en het gebruik van softdrugs wil toestaan, wordt er veel ellende in de hand gewerkt. Als er problemen ontstaan, moeten burgers dat straks maar onderling afhandelen. Helaas leven we niet meer in de jaren vijftig en is dat vaak ondoenlijk, soms zelfs gevaarlijk."
Professor Maarten Allers van de Rijksuniversiteit Groningen doet veel onderzoek naar lagere overheden. Hij vindt het lastig te zeggen of het schrappen van de regels positieve of negatieve gevolgen heeft. „Veel mensen roepen natuurlijk: regels schrappen is goed. Dat geldt zeker voor onzinnige regels, daar kan iedereen het over eens zijn. Maar dat
wordt anders als die gemeenteregels iets verbieden wat je buurman doet en waar jij last van hebt."
Volgens burgemeester Nawijn is het niet zo dat de gemeente nu alles maar over de schutting van de inwoners wil gooien. »Natuurlijk blijven de elementaire regels over veiligheid en volksgezondheid gewoon van kracht." Zo kan de gemeente nog optreden bij ordeverstoringen en kunnen baasjes van gevaarlijke honden verplicht worden hun dier te muilkorven. »We blijven een vinger aan de pols houden.
Na twee jaar gaan we kijken of minder regelzucht heeft gewerkt."
'Overheid moet burgers niet onderschatten'
Telegraaf
0 reacties :
Een reactie posten