Milieuvriendelijke haatmachines maken mensen kapot: doofheid, hartkwalen, slaapproblemen, migraine
01-10-2014
Windmolens mogen dan misschien niet altijd even mooi zijn, ze zijn goed voor het milieu en dus ook goed voor ons, zou je denken. De Duitse wetenschapper Marcus Drexel is het daar niet mee eens. Hij zegt dat de geluiden die een windmolen produceert op lage frequenties ons mogelijk zelfs doof maken.
“Iedereen maakt tegenwoordig maar wetgeving met de gedachte dat alles wat we niet kunnen horen, ons ook niet schaadt”, zegt hij in de Daily Mail.
Maar volgens de wetenschapper van de universiteit van München is dat helemaal niet waar. Ook geluiden die niet hoorbaar zijn voor de mens kunnen wel degelijk schade aanrichten aan ons gehoor. En de hoeveelheid ‘onhoorbaar geluid’ is de laatste jaren fors toegenomen volgens Drexel, door dingen als windmolens, airco’s en ventilatiesystemen.
Zijn onderzoek naar de gevolgen van lage frequenties, zoals die veroorzaakt door windmolens, is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Royal Society Open Science en bewijst dat van de 21 deelnemers aan het onderzoek er 17 zijn waarbij de reactie van het oor op ‘onhoorbaar geluid’ meetbaar is.
Normaal kunnen mensen grofweg geluid opvangen tussen de 20 en 20.000 Hz, maar tijdens het onderzoek zijn de ‘proefkonijnen’ blootgesteld aan geluid op 30.000 Hz, vergelijkbaar met de brom van een windmolen.
Doofheid is niet het enige probleem dat mensen kunnen ervaren als ze in de buurt van een windmolenpark wonen.
Eerdere onderzoeken legden al verbanden tussen windmolens en slaapproblemen, migraine en hartkwalen.
Anp
1 reacties :
30.000Hz is vergelijkbaar met de brom van een windmolen??
Da's dan wel opeens een hele hoge brom geworden.
Een reactie posten