Petten - De kernreactor in Petten is in 2013 stilgelegd omdat het te onveilig was. Een aantal medewerkers overtraden de veiligheidsregels.
Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van meer dan zevenhonderd documenten door Brandpunt Reporter en de Volkskrant.
De reden die aanvankelijk werd gegeven voor de sluiting tussen november 2013 en februari was "de betrouwbaarheid van de levering te waarborgen". De echte reden was een reeks veiligheidsincidenten, erkent Harrie Buurlage, directeur van exploitant NRG.
Zo was een cruciaal onderdeel van de kernreactor al tien jaar niet onderhouden en werd doorgewerkt na een meting van een gevaarlijke concentratie uranium. Ook werd een kapotte gasdetector genegeerd. De gasdetector moet bij teveel radioactiviteit automatisch de kernreactor uitschakelen. De betrokken medewerkers zijn ontslagen. De rest is bijgeschoold over veiligheid, zegt Buurlage.
De Kernfysische Dienst greep in na het uraniumincident. Hoewel de hoge meting achteraf niet bleek te kloppen, had de gevaarlijke concentratie een kettingreactie kunnen veroorzaken. NRG zette toen maar een van de twee installaties uit. ''Terugkijkend was het beter geweest de installatie acuut stil te leggen", zegt Buurlage.
Boete
Het ministerie van Economische Zaken heeft NRG een hoge boete opgelegd vanwege het herhaaldelijk te laat melden van veiligheidsincidenten. Over de hoogte van de boete wil Buurlage niks kwijt. "Dat is bedrijfsvertrouwelijke informatie." De Tweede Kamer is nooit op de hoogte gebracht van de incidenten of de boete, schrijft de krant.
De reactor in Petten produceert bijna een derde van de medische isotopen wereldwijd. Dat zijn radioactieve stoffen die in de gezondheidszorg worden gebruikt om bijvoorbeeld tumoren op te sporen en te behandelen.
Greenpeace
De kernreactor in Petten moet direct gesloten worden, vindt Greenpeace. Woordvoerder en campagneleider kernenergie Jorien de Lege zegt geschrokken te zijn door een reeks van veiligheidsincidenten.
"Wij roepen al twintig jaar dat de reactor onveilig is. Bij kernenergie mogen geen fouten gemaakt worden. Ondertussen gaat het aan de lopende band mis en vindt de ene nalatigheid na de andere fout plaats," zegt De Lege.
0 reacties :
Een reactie posten