Hoe compenseer je overlast van windmolens?

Datum:
  • vrijdag 3 oktober 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Standpunt Vereniging Eigen Huis over compensatie overlast windmolens in onderstaand bericht ( blad 'Eigen Huis').


    ___________________________________________________________
    Hoe compenseer je overlast van windmolens? 


    De koepel van windbedrijven en de belangenbehartiger van omwonenden van windturbines willen huiseigenaren die overlast ondervinden van windturbines tegemoetkomen. Ze zitten alleen niet op één lijn. 

    Om de overlast van windparken te beperken, hebben de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA), de koepel van windbedrijven, en de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) afzonderlijk van elkaar een gedragscode opgesteld. De plannen hebben één 'gemene deler: huishoudens die overlast ondervinden worden tegemoet gekomen.

    De NWEA wil omwonenden van windparken zo vroeg mogelijk bij het plan betrekken. Eigenaren van windturbines zullen jaarlijks geld in een fonds storten, waarmee een speeltuin of natuurpark voor de omwonenden kan worden aangelegd. De compensatie komt neer op 0,40 euro tot 0,50 euro per megawattuur aan opgewekte energie, dus zo'n 3.000 euro per turbine.

    De NLVOW vaart een andere koers. De landelijke belangenbehartiger van omwonenden van windturbines wil een sterrensysteem introduceren. Dat zou moeten bepalen hoe omwonenden worden gecompenseerd voor de overlast die zij ondervinden. Huishoudens die bin- nen 750 meter van een windpark wonen, moeten een bod op hun huis krijgen van de windparkexploitant. Huiseigenaren die binnen 1.250 meter wonen, zouden de waardedaling van hun huis vergoed moeten krijgen.

    Geen hinder 

    Vereniging Eigen Huis heeft bij de presentatie van het Nationaal Energieakkoord aangegeven dat zij het een goede zaak vindt dat het aandeel hernieuwbare energie wordt vergroot.

    Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: 'Met windmolens kun je dit bereiken, maar eigenwoningbezitters mogen geen hinder ondervinden van de molens. Waar sprake is van een wind-molenplan in de buurt van een bewoond gebied, moeten huiseigenaren gecompenseerd worden. Omwonenden moeten kunnen participeren in het plan, zodat ze profijt hebben van de windturbines. De gedragscode van de windbedrijven is te vaag en biedt mogelijkheid tot een ruime interpretatie, ten koste van de bewoners. Dit leidt naar verwachting niet tot een groter draagvlak. De gedragscode en het bijbehorende sterrensysteem van de NLVOW is veel specifieker en houdt rekening met alle belangen' (MS)



    0 reacties :

    Een reactie posten